Internationaal bibliobussenfestival BUZZ palmt Ladeuzeplein in

12 bibliobussen uit België en Nederland, taart in 3 verdiepingen, 450 cupcakes, 30 verjaardagskaarsen, 1 zeepkistenrace, 4 winnaars en een pak workshops en boeken. Dat is in een notendop het BUZZ Festival dat op zaterdag 12 oktober het Ladeuzeplein inpalmt.

In oktober houdt de Bib Leuven traditioneel ‘Feest in de Bib’. Dit jaar blaast ook de bibliobus omstreeks die tijd 30 kaarsjes uit. Om het belang van de bibliobus te onderstrepen, grijpt de bibliotheek de gelegenheid aan om er een heel festival rond te bouwen. Het BUZZ Festival is een unicum in Vlaanderen en krijgt meteen een internationaal kantje door de intense samenwerking met ZB | Planbureau en Bibliotheek van Zeeland – zeg maar: de bibliotheek van Middelburg.

Stof tot nadenken voor de sector
Het BUZZ Festival bestaat uit twee luiken. In de voormiddag buigen professionals zich in M-Museum Leuven over de toekomst van mobiele bibliotheken in de superdiverse samenleving. Er worden deelnemers verwacht uit België, Nederland, Spanje, Portugal en Hongarije. “De bibliobus is voor ons niet meer of niet minder dan een mobiel bibliotheekfiliaal en in die zin onmisbaar. Met de bus brengen we de services van een moderne bibliotheek tot aan de voordeur van de mensen. De plaatsen waar de bus halt houdt, zijn niet lukraak gekozen. Aandachtswijken, schoolbuurten … hebben een streepje voor. We kijken er naar uit om van gedachten te wisselen over de bibliobuswerking met collega’s uit binnen- en buitenland en samen na te denken over de toekomstmogelijkheden”, vertelt  Dieter Deplancke, afdelingshoofd de Bib Leuven.

Feest voor iedereen
De voormiddag is uitsluitend toegankelijk voor professionelen, maar in de namiddag is het feest voor iedereen. Op het Ladeuzeplein tref je maar liefst 12 bibliobussen uit binnen-en buitenland. Ook de allereerste Leuvense bibliobus, nu de energiebus, doet mee. Op het gezellige festivalplein kan je aan tal van activiteiten deelnemen.

“Om half twee is er een plechtige openingsceremonie met stunt- en vliegwerk van Cirkus in Beweging”, legt Inge Bertels van het bibliobusteam uit. “Daarna kan je deelnemen aan verschillende circusworkshops, een zoektocht doorheen de bussen … Illustrator Leo Timmers is van de partij en tekent samen met kinderen aan een reuzestraat. Terwijl het jonge volkje springt op een boekenkasteel, kunnen de ouders zich neervlijen tussen de boekenmeubels en wegdromen in een boek. Geen verjaardagsfeest zonder taart: om half drie snijdt het busteam de grote verjaardagstaart van de bibliobus aan. Iedereen mag aanschuiven.”

Zeepkistenrace
“Waar we allemaal nog het meest naar uitkijken, is zonder twijfel de grote zeepkistenrace. We roepen iedereen op om met een zelfgebouwde zeepkist in het thema ‘boek’ om 15 uur aan de startstreep te verschijnen. Er zijn prijzen voor de origineelste en snelste racers. Om 17 uur houden we een bijzondere slotceremonie om daarna samen alle bussen uit te zwaaien op hun uittocht. Het feestprogramma is gemaakt op maat van gezinnen met kinderen. Uiteraard is iedereen welkom, want op de liefde voor een goed boek staat geen leeftijdsgrens ”, vertelt Sofie Missorten, diensthoofd van de Leuvense bib.

Praktisch

BUZZ Festival |zaterdag 12 oktober, 13.30-17.30 uur | gratis

Ladeuzeplein Leuven | volledig programma: leuven.bibliotheek.be

  • 13.30 uur openingsceremonie
  • 14.30 uur taart & cadeau & verjaardagsgedicht door Jan Van Coillie voor de jarige bus
  • 15, 15.30, 16, 16.30 uur afwisselend workshops acrobatie en jongleren
  • 15.00 uur zeepkistenrace, vooraf inschrijven via leuven.bibliotheek.be/reglement-zeepkistenrace – inschrijven kan tot 22 september, de eerste 20 teams komen aan de start
  • 16.30 uur prijsuitreiking zeepkistenrace
  • 17.00 uur slotceremonie en plechtige uittocht

doorlopend: literaire riksja, knuffelspeurtocht, steltenlopers, standbeeldentuin, photobooth, foodtrucks, voorleessessies, ontdekkingstocht door de bussen  …

Professioneel luik in de voormiddag

9.30 tot 12.30 uur in M-Museum Leuven Vanderkelenstraat 28, Leuven | betalend

gastsprekers: Kristof Steeno (buurtwerking stad Leuven), Ine Wendt (onderwijsspecialiste, Bibliotheek van Zeeland) en Gerhard Jäger (artistiek coördinator ABC Huis, Art Basics for Children)

Inschrijven kan t.e.m. 7 oktober 2019 via secretariaat@dezb.nl

 

Buzz Festival is een organisatie van de Bib Leuven en ZB | Planbureau en Bibliotheek van Zeeland (Middelburg)

 

 

 

 

Contacteer ons
Sofie Missorten diensthoofd de Bib Leuven
Dieter Deplancke afdelingshoofd de Bib Leuven
Inge Bertels bibliobusteam de Bib Leuven
Sofie Missorten diensthoofd de Bib Leuven
Dieter Deplancke afdelingshoofd de Bib Leuven
Inge Bertels bibliobusteam de Bib Leuven
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven