Internationaal gelauwerde expo ‘Buiten Zinnen/ Losing Our Minds’ in de Bib Leuven

Tijdens het voorjaar van 2020 trof fotograaf Eddy Verloes bij stormachtig weer een groep uitgelaten chassidische Joden aan op een Belgisch strand. Die toevallige ontmoeting resulteerde in een reeks foto’s die hem wereldwijd naam en faam bezorgde. De adembenemende fotoreeks is nog tot en met 12 februari gratis te bezichtigen in de Bib Leuven Tweebronnen.

“Deze tentoonstelling past in een reeks eerdere expo’s, zoals Als Vuurwerk en de Minikermis. De Bib Leuven zet hierdoor volop in op haar rol als cultuurhuis, en draagt op een laagdrempelige manier bij aan het tentoonstellingsbeleid van de stad”, aldus schepen Denise Vandevoort.

Een verbeeldende samenwerking tussen poëzie, fotografie en muziek
Een uitstap met de camera tijdens de lockdown van het voorjaar van 2020. Een groep Joodse jongemannen tijdens de pauze van een bezinningsweekend, ergens op een strand tussen Oostende en De Haan. Fotograaf Eddy Verloes reageerde alert en maakte – letterlijk bijna ademloos – een reportage die de wereld rond zou gaan, in expo’s en in wedstrijden. De foto’s vielen in de prijzen van Malta tot de Verenigde Staten, van Italië tot de UK. De award van “Travel Photographer of the Year 2020” in de categorie “People of the World” topt de lijst.

De fotograaf vroeg Benno Barnard, minnaar van de Joodse wereld, om gedichten te schrijven bij de reeks foto’s. De expo ‘Buiten Zinnen/ Losing Our Minds’ is het even ontroerende als grappige resultaat van die samenwerking.

Geïnspireerd door de foto’s en de gedichten gingen Bart Bekker en Jan Vanwinckel, medewerker van de Leuvense bib, van The River Curls Around the Town op hun beurt de uitdaging aan om de teksten op muziek te zetten.

Praktisch

De expo 'Buiten zinnen/ Losing Our Minds' staat in de fictieafdeling van de Bib Leuven (Rijschoolstraat 4, Leuven) van 20 januari t.e.m. 12 februari 2022, in het kader van de Poëzieweek en is gratis toegankelijk tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

Op woensdag 2 februari om 15 uur brengen Jan Vanwinckel en Bart Bekker een kleine muzikale performance in  Tweebronnen. Eddy Verloes zal kort de ontstaansgeschiedenis van de fotoreportage en het concept van de expo duiden

Alle nodige voorzorgsmaatregelen in het kader van corona worden gewaarborgd.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]