Internationale Vrouwendag: de kleur van het nieuwe feminisme op 8 maart

Op donderdag 8 maart, Internationale Vrouwendag, kan je in de schouwburg van Leuven terecht voor lezingen, theater en workshops. Rachida Lamrabet, schrijfster en tot vorig jaar juriste bij het gelijkekansencentrum Unia, is gastvrouw. Zij bekijkt gendergelijkheid in het licht van thema’s als racisme, homo- en islamofobie. De feministische beweging heeft immers baat bij de verbinding met de strijd tegen andere vormen van discriminatie zoals racisme, homofobie en islamofobie. 

"Geboren als feministe vind ik dat de feministische beweging nooit solo-slim gespeeld heeft. Ze staat sterker door samen met bondgenoten de strijd aan te gaan tegen vrouwenhaat, racisme en homofobie en voor gelijke kansen, rechtvaardige structuren en gelijkwaardigheid. Daarom ben ik heel blij met ons programma dit jaar in het kader van Internationale Vrouwendag op 8 maart. Met onze gasten gaan we boeiende discussie aan over het belang van deze bondgenootschappen", zegt schepen van diversiteit en gelijke kansen Denise Vandevoort.

De afdeling diversiteit en gelijke kansen en 30CC hebben een boeiend dagprogramma samengesteld. Alle activiteiten vinden plaats in de stadsschouwburg. De namiddag is gratis, voor de avondvoorstelling betaal je 7 euro.

Namiddagprogramma

Boekenkamer

Om 12.15 uur geeft schrijfster Dallila Hermans toelichting bij de boeken die haar het meest inspireren.  

Terugspeeltheater en vocale improvisatie
Vanaf 14 uur kan je aansluiten bij een workshop terugspeeltheater of een zangworkshop. Deze worden begeleid door Phalik Mana vzw.

Terugspeeltheater is een belevenis die mensen en gemeenschappen samenbrengt en verbindt. Samen kijken naar teruggespeelde verhalen geeft erkenning, herkenning, begrip en meer onderlinge openheid en samenhorigheid. Zowel spelers als publiek zien hun eigen gedrag en dat van anderen vanuit een nieuw perspectief. Het maakt het onzichtbare zichtbaar en abstracte thema's worden concreet, gevoelige onderwerpen bespreekbaar, ...

Inschrijven is nodig. Dat kan op 016 27 37 26 of via [email protected].

EMDR sessie
Om 16 uur laat psychologe Birsen Taspinar je kennismaken met de EMDR-therapie,  een wereldwijd erkende techniek voor de behandeling van racismegerelateerde stress. Voor deze workshop is het wenselijk dat de deelnemers zelf in aanraking zijn geweest met racisme of genderdiscriminatie.

Inschrijven is nodig. Dat kan op 016 27 37 26 of via [email protected].

Film
Om 18.30 uur kan je gratis naar de fimvertoning 'Je crois qu'il y a une confusion chez vous. Vous croyez que moi je veux vous imiter.' Saddie Choua vertelt in deze film het verhaal van de Marokkaanse sociologe en feministe Fatima Mernissi.

Avondprogramma

Om 20 uur nestelen Anja Meulenbelt, Fourat Ben Chikha, Hélène Christelle Munganyende en Ish Ait Hamou zich op de sofa van gastvrouw Rachida Lamrabet. Samen met het publiek willen ze nadenken over de betekenis van het feminisme vandaag en het belang van de verbinding van het feministisch gedachtengoed in de strijd tegen racisme, islamofobie en homofobie.

Anja Meulenbelt is een Nederlands publicist, schrijfster en politica. Haar roman ‘De schaamte voorbij’ maakte haar tot een kopstuk van de tweede feministische golf. Haar laatste boek ‘Feminisme. Terug van Nooit weggeweest’ verscheen in 2017 en is een pleidooi om de rangen te sluiten en via verbinding tussen genderdiscriminatie en etnische discriminatie samen te strijden voor meer gelijkheid en zo het tegen elkaar uitspelen van verschillende maatschappelijke groepen het hoofd te bieden. 

“Volg je hart” is de levenswijsheid die Fourat Ben Chikha van Çavaria, een koepelvereniging voor holebi’s en transgenders, meegeeft aan iedereen die zich niet kan identificeren met de voor hem of haar weggelegde rol en dus tegen de stroom moet inroeien. Op de sofa komt Fourat vertellen hoe hij de weg van zijn hart heeft gevolgd en waar hem dat gebracht heeft.

Vertrekkend van de Afro identiteit en cultuur heeft Hélène Christelle Munganyende een eigen kijk op de dekolonisatie van het feminisme. In 2015 nam ze deel aan de G(irls) 20 top in Istanbul waar ze advies gaf over het verbeteren van de arbeidsmogelijkheden van vrouwen met een migratieachtergrond. Op de vrouwendag komt ze haar: de empowerment van jonge (zwarte en gekleurde) meisjes, zodat zij “hun verandering in eigen hand nemen” toelichten.

Ish Ait Hamou is bekend als (hiphop)danser en choreograaf, televisiepresentator, schrijver en mental coach. In zijn theatervoorstelling ‘Aangenaam, ik ben Ish’ kijkt hij aan de hand van persoonlijke anekdotes en verhalen voorbij vooroordelen kijken. Op de sofa vertelt hij over zijn zoektocht naar identiteit.

Mo-journaliste Sabrine Ingabire  geeft haar visie over een feminisme dat rekening houdt met alle vrouwen en trapt zo  het gesprek op gang. Het gesprek wordt in goede banen geleid door Hasna Ankal, journaliste bij het jongerenmedia agentschap StampMedia. Hélène Christelle neemt de nabeschouwing voor haar rekening.

Dichters/slammers Carmien Michels, Anissa Boujdaini, Fatena El Gora dragen voor uit eigen werk.

Het muzikaal luik wordt ingevuld door EME, het collectief rond Emeraude Kabeya (25), geboren in Kinshasa, Congo en als kleuter verhuisd naar Leefdaal. EME brengt een blend van soul en R&B, funky en groovy. EME is ook actief binnen het Leuvense jongerencollectief Urban Woorden.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]