Jazzmuzikant Cyrille Obermüller en Rika Taeymans (Cirkus in Beweging) slepen Leuvense Cultuurprijzen 2018 in de wacht

Zopas werden de twee Leuvense Cultuurprijzen 2018 uitgereikt. Leuvens jazztalent Cyrille Obermüller gaat met de Prijs voor Beloftevol Talent 2018 aan de haal. Circusmadame Rika Taeymans mocht de Prijs voor Culturele Verdienste 2018 ontvangen van schepen van cultuur Denise Vandevoort.

 

 “Met de Prijs voor Beloftevol Talent wil Leuven veelbelovend en fris talent uit de stad helpen de vlucht vooruit te nemen. De prijs is niet louter decorum, de laureaat krijgt extra speelkansen in de stad, samen met een geldsom van  3000 euro”, licht Denise Vandevoort toe. “De jury, samengesteld uit experten uit verschillende culturele disciplines, liet haar oog vallen op jazzmuzikant Cyrille Obermüller.”

Cyrille Obermüller (°1994) is Leuvens, jong en supergetalenteerd. Hij groeide in no time uit tot een veelgevraagd bassist en speelde al op gerenommeerde jazzfestivals in binnen- en buitenland. Daarnaast vindt hij nog de tijd om de programmatie van ‘La Conserve’, het Leuvense Center for Jazz and Improvised music, te verzorgen. In maart kan je hem tijdens Leuven Jazz in maar liefst vier verschillende bands ontdekken: met het kwintet H A S T (op 17.03), in het trio van Casimir Liberski (op 18.03), op Jazz @ Steiner (op 20.03) met Sam Versweyveld (trompet) en Roeland Celis (gitaar) en in de bigband van Conservatorium Antwerpen met gitarist Jakob Bro (op 22.03). (bio: zie onder)

Lifetime achievement

“De Prijs voor Culturele Verdienste wordt uitgereikt aan een persoon of organisatie die de afgelopen jaren veel betekende voor het Leuvense culturele veld, een lifetime achievement award zeg maar”, aldus Denise Vandevoort. “Stad Leuven zet hiermee een vaste waarde in de bloemen en onderstreept haar dankbaarheid voor de geleverde inspanningen.”

“Begin december lanceerde Leuven een oproep om potentiële winnaars te nomineren. Er werden meer dan 600 stemmen uitgebracht. Uit die selectie kwam de grande dame van de Leuvense circusscene Rika Taeymans naar voren als terechte winnaar. Haar niet aflatende energie, enthousiasme en innemende persoonlijkheid leverden haar zonder twijfel het gros van de stemmen op. Sinds 1993 is Rika Taeymans de drijvende kracht achter Cirkus in Beweging, de grootste circusschool in Vlaanderen en een van de grootsten in Europa. In alles wat Rika drijft, staat spelplezier en ontmoeten voorop. Ze slaagde er in om circus op te tillen tot een volwaardige cultuurdiscipline en Leuven op circusvlak internationaal op de kaart zetten.”(bio: zie onder)

Vorige prijswinnaars

De Leuvense Cultuurprijs werd een eerste keer uitgereikt in 2014, aan regisseur en cineast Sahim Omar Kalifa.
Hij werd in 2015 opgevolgd door het collectief Onkruid.

In 2016 ontdubbelde stad Leuven de prijs in de Prijs voor Culturele Verdienste en de Cultuurprijs voor Beloftevol Talent, waaraan een geldsom vasthangt.
Winnaars 2016: Culturele Verdienste: Prof. Dr. Jan van der Stock en Beloftevol Talent: Tangram.
Winnaars 2017: Culturele Verdienste: Jan De Braekeleer en Beloftevol Talent: Collectief dOFt.

 

Bio Cyrille Obermüller
Cyrille Obermüller (°1994) is oud-leerling van de Leuvense Steinerschool en begon contrabas te spelen toen hij er nog op de schoolbanken zat. Daarna studeerde hij aan de conservatoria van Brussel, Den Haag en het Lemmensinstituut in Leuven. Op dit moment vervolledigt hij zijn studies aan het conservatorium van Antwerpen bij Bo Van der Werf. Hij is op korte tijd een veelgevraagde bassist geworden, getuige de lange lijst van ensembles waarin hij actief is: H A S T, Bruno Vansina Quartet, Casimir Liberski Trio, Ingi Bjarni Trio, Geoffrey Fiorese Quintet en samenwerkingen met Mark Guiliana, Dré Pallemaerts, Eric Ineke, Peter Hertmans, Illuminine …

Obermüller speelde al op festivals als Jazz Middelheim, Brussels Jazz Weekend, Reykjavik Jazz Festival, Leuven Jazz Festival en Flagey Jazz Festival. Daarnaast vindt hij nog de tijd om de programmatie van ‘La Conserve’, het Leuvense Center for Jazz and Improvised music, te verzorgen. In maart speelt hij maar liefst vier keer tijdens het festival Leuven Jazz.

Bio Rika Taeymans
Rika Taeymans is licentiate lichamelijke opvoeding en psychomotorische therapie, dansdocente en docente circustechnieken. Na haar studies werkte zij in Londen 4 jaar intensief met kinderen in een rondreizend circus- en theatergezelschap. Ze volgde de franstalige Formation Supérieure des Arts du Cirque aan de Ecole de Cirque de Bruxelles en stond mee aan de wieg van de Formation Pédagogique binnen het bestel van deze bestaande Brusselse circusschool.

In 1990 startte Rika een circusinitiatief in Leuven onder de vleugels van Acteerstudio Juego. Samen met 6 kandidaat-bestuursleden onderzocht Rika de mogelijkheid een eigen circusschool op te zetten, in 1993 werd deze gedoopt als vzw Cirkus in Beweging. Wat lieflijk begon als een circusschooltje met twee groepen kinderen die circustechnieken beoefenden, is Cirkus in Beweging vandaag uitgegroeid tot dé grootste circusschool van Vlaanderen en één van de grootste educatieve circushuizen in Europa. En er is meer: in 2010 stond Rika bijvoorbeeld aan de wieg van de eerste Vlaamse circushumaniora, een samenwerking tussen CiB en K.A. Redingenhof. In 2013 publiceerde ze Nelsons Acrobatenboek, een prachtig geïllustreerd werk over circomotoriek. Uit goede bron weten we dat er een nieuw boek op stapel staat.

 

Foto’s van de prijsuitreiking kan je donderdagavond via sms opvragen aan Kristel Salaets en worden later op de perswebsite gepubliceerd.

oorkondes Leuvense Cultuurprijzen 2018.pdf

PDF - 162 Kb

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]