Jeroen Meus krijgt eretitel uit handen van Leuvens burgemeester en wordt peter ‘Het Laatste Avondmaal’

De bekende Leuvense kok en mediafiguur Jeroen Meus ontving zaterdag 7 maart officieel het ereburgerschap van Leuven uit handen van burgemeester Mohamed Ridouani. Meus is geboren en getogen in Leuven en was eerder al stadskok van de stad. “Jeroen heeft Leuven mee op de kaart gezet, onder meer als stadskok en met zijn programma Dagelijkse Kost dat in Leuven opgenomen wordt. Hij is iemand die mensen samenbrengt en de waarden van Leuven op een authentieke manier uitdraagt. Dat maakt hem een van de beste ambassadeurs van onze stad”, zegt Ridouani.

Schepen van cultuur en toerisme Denise Vandevoort opperde als eerste het idee om Meus het ereburgerschap toe te kennen. “Jeroen heeft immers een nauwe band met Leuven”, licht Vandevoort toe. “Hij was als stadskok van 2008 tot 2010 een van onze stadskunstenaars. In die functie bracht hij met tal van culinaire projecten veel Leuvenaars op de been.“ Meus is ook de bezieler van het populaire tv-programma ‘Dagelijkse Kost’, dat in Leuven wordt opgenomen.

“Met zijn open geest en sympathieke aard weet Meus als geen ander mensen samen te brengen”, zegt Ridouani. “Hij is iemand die zich durft uitspreken tegen onrecht en ongelijkheid en pleit voor empathie en solidariteit. Een boodschap waar we in Leuven zelf volledig achter staan en willen uitdragen. Redenen genoeg om hem het ereburgerschap van onze stad te schenken.”

Jeroen zelf was behoorlijk verrast toen hij de boodschap kreeg. “Ik weet niet of ik deze eer verdien, maar ik ben wel apetrots, vooral ook omdat ik bijzonder veel van onze stad hou”, aldus de kersverse ereburger.

Plechtige inhuldiging
Tijdens een plechtige inhuldiging in het historische stadhuis kreeg Meus de medaille van verdienste en een oorkonde overhandigd. De festiviteiten werden bijgewoond door heel wat familieleden en vrienden. Stads-dj en goede vriend Jimmy Dewit bracht samen met Adriaan Van den Hoof een ludiek eerbetoon. Stadssopraan Noémie Schellens en haar ensemble zorgden voor een muzikale noot.

Stadsfotograaf Marco Mertens en stadkunstenaar Ief Spincemaille maakten de ceremonie compleet en gaven respectievelijk een foto van zoon Georges en een miniatuur van het kunstwerk ‘Rope’ cadeau.

Peterschap ‘Het Laatste Avondmaal’
De eerste daad van de kersvers ereburger liet niet lang op zich wachten. Meus nam meteen het peterschap van ‘Het Laatste Avondmaal’, het meesterwerk van Dieric Bouts, op zich. Het kunstwerk is vanaf 7 maart te zien in de toptentoonstelling ‘Tussen Hemel en Aarde’ in de pas gerestaureerde Sint-Pieterskerk. Meus bracht dan ook meteen een bezoek aan zijn ‘petekind’.

Het verband tussen ‘Het Laatste Avondmaal’ en Jeroen Meus is niet ver te zoeken. “De culinaire knipoog is wel duidelijk, denk ik”, zegt Meus. “Ook al is mijn kost weliswaar wat meer ‘dagelijks’. Ik ben heel fier dat ik de culturele en toeristische troeven van Leuven mee in de kijker mag zetten.”

“Dieric Bouts en zijn Laatste Avondmaal zijn van bijzondere betekenis voor het culturele leven in Leuven”, voegt schepen van cultuur, Denise Vandevoort, toe. “We zijn heel blij en fier dat Jeroen hier deel van uitmaakt en zich in die zin ook engageert voor Leuven en museum M.”

Meer info over ‘Tussen hemel en aarde’ vind je op www.diericbouts.be.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]