Jerom de compostworm verfraait thuisbasis Leuvense compostmeesters

Al meer dan twintig jaar begeleiden de Leuvense compostmeesters op vrijwillige basis iedereen die wilt leren composteren. In hun demoplaats in de Kruidtuin tonen ze in de lente en herfst hoe composteren in zijn werk gaat. Sinds zaterdag verfraait het kunstwerk Jerom de compostworm de ingang van de demostand. Het houten kunstwerk is van de hand van houtkunstenaar Ad Wouters en brengt hulde aan de compostmeesters.

Al verschillende jaren hebben de compostmeesters een goed uitgeruste demostand in de Kruidtuin. Om deze stand nog wat meer in de kijker te zetten, droomden ze er van om een blikvanger te plaatsen aan de ingang van de stand. Tijdens een voorjaarsstorm in februari waaide er een dikke tak van een boom en kwamen de tuiniers van de Kruidtuin op het idee om er een beeld van te laten maken. Houtkunstenaar Ad Wouters, bekend van ‘het pad van Ad’ in Heverleebos en maker van de kabouters verspreid over de Kruidtuin, ging met de tak aan de slag. De vorm leende zich uitstekend tot het maken van een worm.

Het werd niet zomaar een worm, maar een compostworm: Jerom de compostworm. Het beeld kreeg zaterdag een plaatsje aan de ingang van de demostand. “Op deze manier brengen we hulde aan de compostmeesters die al meer dan twintig jaar zich vrijwillig inzetten om Leuvenaars te leren composteren. We brengen ook hulde aan deze ondergewaardeerde diertjes die erg belangrijk zijn om compost te kunnen maken”, vertelt schepen van klimaat en duurzaamheid David Dessers. “Composteren is belangrijk. Door te composteren verklein je niet alleen de afvalberg als je weet dat gft ongeveer 50% uitmaakt van de huishoudelijke afvalberg. Compost is bovendien goed voor de tuin. Het geeft de bodem meer structuur waardoor die regenwater langer vasthoudt. Dat is in tijden van klimaatverandering waarbij periodes van hevige regenval en extreme droogte elkaar afwisselen, erg belangrijk.”

Demo’s, workshops en wandelingen over composteren
De compostmeesterwerking bestaat al sinds 2000 en de enthousiaste vrijwilligers hebben sindsdien al honderden individuele Leuvenaars, maar ook scholen en verantwoordelijken van buurtmoestuintjes de composteermicrobe meegegeven. In de demoplaats tonen de compostmeesters in de maanden april, mei, juni, september en oktober hoe het composteren in z’n werk gaat, wat je wel en niet mag doen, hoe je een compostbak kan omzetten, hoe je kan zeven en compostgebruik kan toepassen. De volgende demonstraties vinden plaats op zaterdag 10 september en 8 oktober, doorlopend tussen 10 en 12 uur. Deelname is gratis, inschrijven is niet nodig. Meer informatie vind je op leuven.be/demonstratie-composteren.

Ze organiseren bovendien workshops composteren en moestuinieren. Zo leert compostmeester Fred je op zaterdag 17 september en 15 oktober je in zijn eigen tuin alles over composteren. Deelname is gratis, maar inschrijven is verplicht. Meer informatie vind je op leuven.be/composteren.

Sinds kort gidsen ze ook een wandeling in de Kruidtuin, ‘Een tuin voor de toekomst’, op vaste tijdstippen en op vraag van groepen. Tijdens deze wandeling tonen ze hoe je je tuin klimaatadaptief, natuurlijk en biodivers kan inrichten en met kleine ingrepen al het verschil kan maken. De volgende wandelingen vinden plaats op zaterdag 10 september en 8 oktober, telkens om 11 uur. Afspraak aan de Kruidtuin (Poortgebouw). Deelname is gratis, maar inschrijven is verplicht. Meer informatie vind je op leuven.be/gegidste-wandeling-een-tuin-voor-de-toekomst.

Zelf compostmeester worden
De compostmeesters werken op vrijwillige basis en krijgen bij aanvang een opleiding thuiscomposteren en kringlooptuinieren van Vlaco (de Vlaamse Compostorganisatie). De stad is steeds op zoek naar extra vrijwilligers die aan de slag willen als compostmeester. Wie interesse heeft, vindt meer informatie op leuven.be/vrijwilligers-compostmeester.

“Na 22 jaar ‘dienst’ hebben de compostmeesters nog altijd een belangrijke rol te vervullen in de strijd tegen de klimaatverandering en blijft hun werking heel actueel. We willen hen dan ook hartelijk danken voor hun jarenlange inzet. We hopen dat veel Leuvenaars zelf beginnen composteren en wie weet nadien het voelen kriebelen om hun kennis te delen met anderen als compostmeester”, besluit schepen Dessers.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Neem contact op met

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be