Jonge kunstenaars in zomerresidentie bouwen eigen expo: Adem

Op zaterdag 12 september komen acht jonge kunstenaars officieel naar buiten met ‘Adem’, een expo waar ze meer dan twee maanden aan werkten onder begeleiding van MIJNLEUVEN. Voor de invulling van het thema lieten ze zich o.a. inspireren door het unieke erfgoedpatrimonium van Leuven. Het resultaat is een indrukwekkende reeks die je ook tijdens Open Monumentendag kan gaan bewonderen op het binnenplein van de Romaanse Poort. 

Tijdens zomerresidentie geeft MIJNLEUVEN onderdak aan jonge kunstenaars die een hele zomer lang een atelierruimte delen om er te werken aan hun allereerste expo. En dat in het historisch stadhuis van Leuven. Het is een traject waarbij jongeren de kans krijgen om te experimenteren en zichzelf als kunstenaar verder te ontwikkelen aan de hand van ondersteuning op maat. Hoe toon je jezelf voor het eerst aan de buitenwereld? Welke prijs kan je vragen voor een werk? Hoe breng je jezelf online onder de aandacht? Hoe bouw je een goede expo op? Het zijn maar enkele van de vele andere vragen die doorheen het proces worden beantwoord onder begeleiding van MIJNLEUVEN.

Adem
Zet een groep jonge kunstenaars samen in het historische stadhuis van Leuven en je krijgt een aangrijpende expo vol beeldende kunstwerken rond een thema dat in tijden van corona niet anders kan dan aanspreken. “De rode draad van onze expo is op verschillende manieren erg relevant”, vertelt modeontwerper Sebastiaan Sap. “In de eerste plaats is de prachtige buitenruimte aan het Sint-Elisabeth gasthuis een grote inspiratiebron geweest. Want laat een ziekenhuis met kapel op veel vlakken dé plek zijn waar mensen opnieuw vrijer kunnen ademen. Maar daarnaast zit er ook een heel persoonlijk aspect aan de expo verbonden. Zo hebben we het als jongeren de voorbij maanden erg zwaar gehad. Corona en alle veranderingen die ermee gepaard gingen, maakten het letterlijk én figuurlijk moeilijk om nog te ademen. Ook dat zie je terug in de werken.”   

Voor schilderes Fiamma Osimo is de expo een manier geweest om maatschappelijke problemen onder de loep te nemen. “Als jong meisje word ik vaak nagefloten op straat. Dat zorgt ervoor dat ik mij ongemakkelijk voel. Het maakt mij boos en doet mijn adem stokken. Met mijn werken probeer ik die angst en kwaadheid over te brengen.”

Het is ondertussen al het vierde jaar op rij dat MIJNLEUVEN jonge kunstenaars begeleidt in het uitwerken van een expo. Nieuw dit jaar is de koppeling aan Open Monumentendag. Door de handen in elkaar te slaan, hopen MIJNLEUVEN, de dienst onroerend erfgoed van stad Leuven en Stichting Monumentenstrijd vzw jongeren warm te maken voor Onroerend Erfgoed. “En met succes”, aldus schepen van jeugd Dirk Vansina. “Het is mooi om te zien hoe een traject als zomerresidentie erfgoed en jongeren bij elkaar brengt. Bovendien merken we nog maar eens hoe waardevol het is dat zoveel jong artistiek geweld bij MIJNLEUVEN een plek vindt om creatief te zijn, zeker in deze onzekere tijden. Een fysieke plek waar jongeren zichzelf kunnen ontwikkelen blijkt een echte meerwaarde te zijn voor onze stad.”

Concreet
Benieuwd hoe deze acht aanstormende talenten het thema ‘Adem’ in beeld brengen? Wees van harte welkom op het binnenplein van de Romaanse Poort. Er wordt uiteraard rekening gehouden met alle geldende coronamaatregelen. 

Wanneer:
Zaterdag 12 september: vernissage van 20 tot 23 uur
Zondag 13 september (Open Monumentendag): 10 tot 18 uur.

Waar:
Binnenplein van de Romaanse Poort, Brusselsestraat 61A, 3000 Leuven.

Alle info vind je op: bit.ly/expoadem 

 

 

 

Contacteer ons
Dirk Vansina schepen van openbare werken, restauraties, jeugd en burgerzaken, stad Leuven
Carl Devlies schepen van financiën, ruimtelijk beleid en onroerend erfgoed, stad Leuven
Zoë Westelinck jeugdwerker MIJNLEUVEN
Dirk Vansina schepen van openbare werken, restauraties, jeugd en burgerzaken, stad Leuven
Carl Devlies schepen van financiën, ruimtelijk beleid en onroerend erfgoed, stad Leuven
Zoë Westelinck jeugdwerker MIJNLEUVEN
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven