Delen:

Jonge kunstenaars in zomerresidentie bouwen eigen pop-up art shop

Zaterdag 7 augustus organiseren tien jonge, Leuvense artiesten in zomerresidentie een pop-up art shop aan het MIJNLEUVEN stadhuis. Deze pop-up shop is het resultaat van wekenlang hard werken in de ateliers van het stadhuis en laat het Leuvense publiek al een eerste keer proeven van de stijl en het talent van de tien creatievelingen die sinds het begin van de zomer door de stad ondersteund worden in het ontwikkelen van hun artistiek talent.

Aan het begin van de zomer kregen tien jonge, Leuvense artiesten tussen 18 en 26 jaar te horen dat ze deel mochten nemen aan ‘zomerresidentie’. Een project waarmee MIJNLEUVEN, het jongerenlabel van stad Leuven, al voor het 3e jaar op rij inzet op mentale en fysieke ruimte voor jong, artistiek geweld. Het brengt diverse creatievelingen samen op een plek waar niet alleen de ruimte en vrijheid heerst om een creatieve visie om te zetten in unieke kunstwerken, maar waar ook mogelijkheden zijn tot uitwisseling, kruisbestuiving en samenwerking. Van illustratoren tot beeldende kunstenaars en modeontwerpers: iedereen leert van elkaar, geeft feedback en is elkaars klankbord. Karmien (26) modeontwerpster met een passie voor breien ziet er duidelijk de voordelen van in. “Een setting als zomerresidentie werkt voor mij enorm motiverend. Ik krijg een plek waar ik letterlijk de ruimte heb om bezig te zijn met wat ik graag doe en word daarnaast extra gestimuleerd omdat ik kan werken met gelijkgezinde mensen die ook hun werk zullen tonen in een pop-up shop en expo. Niet alleen mijn goesting is daardoor groter, ook mijn productiviteit”.

Pop-up art shop
Zaterdag 7 augustus kunnen de zomerresidenten voor de eerste keer hun eigen kunstwerken tonen en verkopen tijdens een pop-up art shop. Die pop-up art shop is in de eerste plaats een manier om het talent van de artiesten onder de aandacht te brengen, maar heeft daarnaast als doel de jongeren te prikkelen en begeleiden in de uitdagingen waar ze in de artistieke wereld mee te maken krijgen. Velen onder hen werden doorheen het proces voor het eerst geconfronteerd met vragen als: Hoe presenteer ik mijn werk? Op welke manier communiceer ik? Wat kan ik vragen voor mijn werk? Door hen de kans te bieden een eigen pop-up shop – en nadien expo – uit te bouwen, leren ze omgaan met deze vraagstukken en ontwikkelen ze zich verder als kunstenaar. “Ik ben heel dankbaar voor de leerrijke kansen die ik dankzij de stad krijg. Het is voor mij de eerste keer dat ik mijn prints en werken kan verkopen aan het grote publiek”, aldus Kasper (18), beeldend kunstenaar en één van de tien zomerresidenten.

Artistieke ondersteuning
‘Zomerresidentie’ is meer dan toewerken naar toonmomenten alleen. Zo stonden er bijvoorbeeld ook enkele plaatsbezoeken gepland bij Expo Leuven, Cas-co en Museum M, de partners waar MIJNLEUVEN het jongerenlabel van de stad mee samenwerkt voor dit project. Jezelf als kunstenaar ontwikkelen en weten welke stappen je moet zetten, is niet altijd evident. Zeker als je nog niet zoveel ervaring hebt. Door de zomerresidenten een blik te geven op de interne werkingen en hen voor de eerste keer kennis te laten maken met het Leuvense artistieke landschap hoopt MIJNLEUVEN, en dus de stad, de drempels die er kunnen zijn zoveel mogelijk te verkleinen. Daarnaast kunnen de zomerresidenten rekenen op artistieke ondersteuning van de verschillende partners. Zo geeft Cas-co een workshop rond het maken van een goed portfolio en worden de jongeren bij de uitwerking van hun expo in september ondersteund door een curator die alles mee vorm zal geven. Naast de pop-up art shop is er namelijk nog een tweede groot toonmoment in de vorm van een expo. Deze zal in het teken staan van thema’s als diversiteit en inclusie.

“Als stad blijven we het belangrijk vinden dat jongeren voldoende mogelijkheden krijgen om zichzelf en hun sterktes te ontwikkelen. Niet alleen door hen de ruimte te geven die ze zo hard nodig hebben, maar ook de ondersteuning en het netwerk waar ze later de vruchten van plukken”, aldus schepen van jeugd Dirk Vansina. “Het blijft mooi om te zien hoe jongeren aan de slag gaan met hun talent en er steeds opnieuw in slagen het Leuvense publiek te inspireren. Als stad kunnen we niet anders dan trots zijn en blij met wat we voor hen kunnen betekenen.”

 

PRAKTISCH
Wees van harte welkom in het MIJNLEUVEN stadhuis op zaterdag 7 augustus om kennis te maken met het talent van de zomerresidenten van 2021.

  • Wanneer: zaterdag 7 augustus, vanaf 14 tot 19 uur
  • Waar: MIJNLEUVEN stadhuis (zijkant historisch stadhuis), Naamsestraat 3, 3000 Leuven.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

In de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]