Jonge Leuvenaars geven de stad een dikke acht

De stad Leuven stuurde enkele maanden geleden een bevraging naar alle vijftien- tot twintigjarige Leuvenaars om te ontdekken welke thema’s bij hen leven en wat hun ideeën zijn om de stad te verbeteren. Meer dan 1.600 jongeren vulden de bevraging in. Jonge Leuvenaars liggen vooral wakker van veiligheid en hebben nood aan nog meer plekken in de stad om hun eigen ding te kunnen doen, van studeren over repeteren tot uitgaan. ​

Het doel van de bevraging was om een beeld te krijgen van de leefwereld van de Leuvense jongeren, hun vrijetijdsbeleving en de thema’s waar ze mee bezig zijn. Uiteindelijk vulden 1.686 jongeren de enquête ​ in. Daaruit blijkt dat ze vrij tevreden zijn over hun stad: de meesten geven Leuven een algemene score van 8 op 10. “We zijn vooral heel tevreden over de hoge responsgraad van de Leuvense jongeren”, vertelt schepen van jeugd Dirk Vansina. “Daaruit blijkt dat onze jongeren wel degelijk inspraak willen in het beleid van de stad. En dat ze ook nog eens heel wat concrete ideeën en aandachtspunten naar voren schuiven.”

Veiligheid en mobiliteit
Zo geeft bijvoorbeeld ongeveer dertig procent van de Leuvense jongeren aan dat ze zich ’s nachts niet overal veilig voelen. Bijna een kwart van de jongeren antwoordt (eerder) negatief op de stelling ‘Ik durf overal in Leuven te komen’. Dat onveiligheidsgevoel ligt gevoelig hoger bij jonge vrouwen.

In het verkeer voelt 4 op 5 van de Leuvense jongeren zich veilig op de fiets. 7 op 10 is ook (redelijk) tevreden over het openbaar vervoer. Jongeren wijzen wel op onveiligheid door het busverkeer en dringen aan op meer ruimte voor fietsers, in de vorm van aparte fietspaden en extra aandacht voor veilig schoolverkeer.

Jongerenruimte
Op de vraag wat ze nog missen in de stad, komen ‘natuur’, ‘chillplekken’ en ‘studeerplekken’ het vaakst naar voren. Verder in de lijst staan ook ‘meer uitgaansmogelijkheden’, ‘zaaltjes om zelf iets te organiseren’, ‘repetitieruimte’…

“We gaan nu met deze resultaten aan de slag. Het is duidelijk dat de vraag hoog blijft naar jongerenruimte en plekken waar jongeren zichzelf mogen zijn. Tegelijk willen we met tal van partners inspelen op de mate van onveiligheid die tal van jongeren ervaren, in de stad en het uitgaanleven. Mijnleuven, de jongerenwerking van de stad Leuven zal met de resultaten van deze bevraging naar alle betrokken stadsdiensten trekken om de concrete voorstellen en problemen die de jongeren aangeven te bespreken”, aldus schepen Vansina.

Meer lezen? Jongerenbevraging - mijnleuven

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Neem contact op met

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be