Jonge nieuwkomers genieten van zomers vrijetijdsaanbod in Leuven

Deze maand heeft de ​ stad Leuven een goed gevuld zomeraanbod voor jonge anderstalige nieuwkomers. Ze kunnen deelnemen aan een zomerkamp en enkele groepsuitstappen én krijgen dit jaar ook zelf de kans om als hulpanimator mee te draaien op een speelplein.

“Een zinvolle vakantiebesteding is heel belangrijk, zeker voor jongeren die nog niet zo lang in België zijn,” vertelt schepen van jeugd Dirk Vansina. “Ze bouwen een netwerk uit, praten in de vakantie ook Nederlands en ontdekken wat ze allemaal kunnen doen in hun vrije tijd."

Daarom organiseert de stad deze zomer allerlei activiteiten voor anderstalige jongeren. ​ Elke week is er iets anders gepland. Zo gaan ze bijvoorbeeld de Dijle afvaren, het Provinciedomein Kessel-Lo verkennen, zwemmen in de Plas van Rotselaar en barbecueën. Als orgelpunt is er een zomerkamp aan zee voor 15 jongeren.

Animator
Enkele ​ jonge nieuwkomers volgden dit voorjaar ook een traject om kennis te maken met het speelpleinwerk. Vijf jongens en zeven meisjes namen deel aan een vierdaagse cursus jeugdanimator. Zij kunnen nu ook ingezet worden als hulpanimator op één van de drie Leuvense speelpleinen. Via deze stage leren ze het jeugdwerk in de praktijk kennen en stromen ze misschien door naar een Leuvense jeugdbeweging.

Een van de jongeren die vorig jaar de cursus volgde, omschreef de ervaring op het speelplein zo: “Spelen is een universele taal en wordt overal in de wereld gedaan, elk met z’n eigen accenten. Ik heb hier ook spelletjes gespeeld die we in mijn land ook spelen. Ik leerde nieuwe vrienden kennen in de enthousiaste animatorenploeg en wil graag volgende zomer opnieuw aan de slag.”

Vrijetijdsaanbod OKAN
Door het vrijetijdsaanbod voor jonge nieuwkomers ook in de zomervakantie door te trekken onderhouden deze jongeren het aangeleerde Nederlands, blijven ze werken aan een nieuw vriendennetwerken en brengen ze de zomermaanden op een fijne manier door. “Dat is de grote meerwaarde van onze OKAN-vrijetijdswerking”, besluit schepen Vansina.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]