Jongeren leggen tijdens Horst Lab de basis voor nieuwe Leuvense nachtclub

Een nachtclub bouwen, hoe doe je dat? En hoe zorg je ervoor dat die plek tegemoet komt aan de waarden en noden van de community er rond? Stad Leuven organiseert van 21 tot en met 28 oktober samen met Horst Arts & Music en KU Leuven het Horst Lab in Stelplaats om een antwoord te bieden op die vragen. Jongeren uit Leuven en heel Europa kunnen zich laten inspireren door professionals én elkaar, om vorm te geven aan de fundamenten van de nieuwe Leuvense nachtclub. Inschrijven kan tot 18 september.

Stad Leuven en Nachtplan kondigden recent het project van een nieuwe, Leuvense nachtclub aan. Deze nachtclub moet een community builder worden voor Leuvense jongeren. “Concreet wordt het een nieuwe plek waar jongeren hun eigen invulling kunnen en mogen geven aan een nachtcultuur in Leuven, die van a tot z wordt ontwikkeld voor en door Leuvense jongeren”, vertelt schepen van jeugd Dirk Vansina.  

Een inspirerende week
Tijdens het Horst Lab, kort voor laboratorium, zullen zo’n 100 Leuvense, Belgische en Europese jongeren gedurende één week samenkomen met ervaren coaches. “Aan de hand van experimenten en debatten zullen zij in co-creatie nagaan wat het vandaag betekent om een nieuwe nachtclub te bouwen”, weet Vansina. “De input die uit deze workshopweek komt, zal leidend zijn voor de inhoudelijke en ruimtelijke keuzes van de nachtclub.”

De eerste drie dagen van het Lab vinden plaats in de vorm van een conferentie die toegankelijk is voor alle geïnteresseerden, ook wie zich niet op voorhand inschrijft. Op het programma staan panelgesprekken en lezingen met topics als hoe een nachtclub community’s kan hervormen, hoe de dansvloer een plek voor verandering kan zijn en de pioniersrol die elektronische muziek speelt.

Drie grote thema’s
Na de inspirerende start, werkt elk Lab gedurende vier dagen met de deelnemers aan een concreet eindresultaat. Deelnemers kunnen zich laten onderdompelen en uitdagen binnen drie thema’s waar de nachtclub rond opgebouwd zal worden, telkens begeleid door toonaangevende internationale professionals:

  1. Het Architectuur Lab doet onder leiding van studio Burssens Dossche Vanderlinden (BE) onderzoek naar de inrichting van nachtclubs en de nood aan een steeds veranderende nightlife scenografie.
  2. Atelier Brenda (BE) zoekt in het Design Lab hoe je grafische vormgeving en de identiteit van een club kan inzetten om een community te activeren en verbinden. 
  3. Ecology of Care, een collectief met leden in New York en Berlijn, bevraagt in het Music Lab hoe je waarde-gedreven aan een club community kan bouwen.

In nauw partnerschap met KU Leuven
KU Leuven speelt als meest innovatieve universiteit van Europa een actieve rol in het publieke debat. Het stimuleert persoonlijk initiatief, uitwisseling van ideeën, co-creatie en kritische reflectie. KU Leuven professor musicologie Jeroen D’ho en architectuur onderzoekster Rosie Romero nemen daarom actief deel aan het Horst Lab.

Hoe deelnemen?
Wie interesse heeft om deel te nemen kan zich inschrijven tot zondag 18 september middernacht op www.horstartsandmusic.com/lab.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Neem contact op met

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be