Jongeren stellen zelfgemaakte kostuums voor tijdens Erfgoeddag

Met zes zijn ze, de jongeren die zaterdag 21 en zondag 22 april op het Mgr. Ladeuzeplein hun zelfontworpen kostuums voorstellen tijdens de Leuvense Erfgoeddag. Onder begeleiding van Erfgoedcel Leuven, jongerenlabel mijnLeuven en Jonna vzw werkten ze een half jaar lang aan een eigen ontwerp dat ze baseerden op één van de vele verhalen die schuilgaan achter de beelden op de historische stadhuisgevel. Het resultaat is een reeks prachtige creaties die een hedendaagse blik geven op onze mooie, Leuvense geschiedenis. 

Zo’n half jaar geleden beslisten Luna Goiris (19), June Adams (20), Isabeau Desmet (19), Kaat Uytterhoeven (19), Moranne Van Oers (26) en Stefanie Van der Sypt (23) om in te tekenen op Kostuum in LAB: een gloednieuw project waarvoor Erfgoedcel Leuven, mijnLeuven en Jonna vzw de handen in elkaar sloegen om zo jong Leuven warm te maken voor de rijke geschiedenis die de stad met zich meedraagt.

De zes creatieve madammen gingen een half jaar lang wekelijks met textiel en ander materiaal aan de slag in het Stadhuis van mijnLeuven om hun gekozen stukje Leuvense geschiedenis te herwerken tot een hedendaags kostuum. Met Erfgoeddag Leuven als hoogtepunt van het project. “En dat was een goede keuze, want net deze editie van Erfgoeddag zit in een heel nieuw kleedje. We bouwen een festivalcentrum op het Mgr. Ladeuzeplein om de rijke waaier aan Leuvens erfgoed nog meer te kunnen tonen en dat zowel op zaterdagavond 21 als zondag 22 april. Dit fantastische erfgoedproject past dan ook perfect binnen dit nieuwe concept. Met alle partners samen willen we laten voelen dat erfgoed echt leeft in onze stad”,  aldus schepen van cultuur Denise Vandevoort.

Praktisch
Iedereen is welkom in het paviljoen van Erfgoeddag op het Mgr. Ladeuzeplein op:

  • zaterdag 21 april, van 20.00 tot 23.00 uur – live catwalk met de kostuums 
  • zondag 22 april, van 10.00 tot 18.00 uur 

Je zal er de verschillende kostuums kunnen bewonderen, samen met het logboek waarin het maakproces werd bijgehouden. Er is ook een fototentoonstelling, het resultaat van een indrukwekkende fotoshoot én bewegend beeld. 

Kostuum in LAB
Van september tot en met april stapten zes creatieve zielen in een uniek project waarbij ze experimenteerden met verschillende technieken om textiel te vervormen en manipuleren tot nieuwe, interessante stoffen. Die zelfgemaakte stoffen vormden samen met één van de vele historische verhalen die terug te vinden zijn op de gevel van het stadhuis de basis voor de ontwerpen. 

Om de deelnemers wat op weg te helpen, rakelde een Leuvense stadsgids met aanstekelijk enthousiasme de verschillende legendes en verhalen op. Zowel concrete verhalen als algemene symboliek werden het vertrekpunt voor een creatief proces.

Zo baseerde Luna zich bijvoorbeeld op ‘Dorothea De Maagd’: “Voor mij was vooral de schaal met bloemen die ze vasthad een doorslaggevend element. De maagdelijkheid  van Dorothea verwerkte ik door witte en doorschijnende stoffen te maken”, aldus Luna. June baseerde zich dan weer op de gruwel achter het verhaal van ‘de vervloeking van Elisa’, waarbij 42 kinderen worden opgegeten door een beer. “Ik wilde de schattigheid en horror combineren in mijn kostuum. Dat vormde voor mij een mooie uitdaging”.

In totaal werkten de dames aan zes verhalen, elk met hun eigen accenten en vanuit hun eigen artistieke perspectief. Jonna vzw nam de wekelijkse begeleiding van het textielatelier voor zich en een professionele hoedenmaakster stond hen bij om hun kostuums te vervolledigen. Kostuum in LAB is een samenwerking tussen mijnLeuven, Erfgoedcel Leuven en Jonna vzw. 

Het Stadhuis van mijnLeuven
Kostuum in LAB is niet het enige project dat plaatsvindt in het historisch stadhuis. In april 2017 creëerde mijnLeuven extra ruimte voor jongeren met ondernemingsplannen. “Een jaar geleden kwam er een concreet antwoord op de vraag naar ruimte voor creatief experiment. Zo willen we de goesting in ondernemen stimuleren bij onze jongeren. In de leegstaande lokalen van het stadhuis krijgen jonge doeners de fysieke en mentale vrijheid om hun idee om te zetten naar concrete acties”, vertelt schepen van jeugd Dirk Vansina. Zowel jongeren met eigen initiatieven als jongeren die willen deelnemen aan projecten en evenementen vinden er hun plaats. 

De deuren van het Stadhuis van mijnLeuven staan open op woensdag, donderdag en vrijdag, telkens van 11.00 tot 18.00 uur. Regelmatig worden – ook buiten deze uren –  evenementen georganiseerd door allerlei Leuvense jongeren en jongereninitiatieven. 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]