Jongvolwassenen kunnen opnieuw deelnemen aan budgetbeurs Wakosta?!

Na het succes van vorig jaar organiseert stad Leuven van 15 april tot 3 mei opnieuw Wakosta?! Een budgetbeurs voor jongvolwassenen die op het punt staan om alleen te gaan wonen , maar daarbij niet kunnen rekenen op een eigen netwerk voor advies en hulp. Op de beurs leren de jongeren over wat er praktisch allemaal komt kijken bij zelfstandig wonen en wat de financiële gevolgen zijn van bepaalde keuzes. Toegang tot de beurs is gratis voor ingeschreven groepen. Er zijn geen open bezoekmomenten. De beurs vindt plaats in een woning van de stad in de Vesaliusstraat in Leuven.

“Tijdens de budgetbeurs dompelen we bezoekers onder in de verschillende aspecten van het zelfstandig leven en de financiële gevolgen van keuzes. Hoe vind je een eerste woning? Hoe verloopt de zoektocht via een immokantoor? Welke verzekeringen moet je afsluiten? Hoe beheer je je budget? Het zijn maar enkele vragen die opduiken wanneer je voor het eerst alleen gaat wonen. Als je op dat moment geen beroep kan doen op familie of vrienden, kan je je overdonderd voelen", vertelt schepen van wonen Lies Corneillie. “Daarom organiseren we, net als vorig jaar, deze budgetbeurs. We geven jongeren noodzakelijke info en handvaten om een eerste keer alleen te gaan wonen. De beurs was vorig jaar een succes. Zo’n 120 jongeren brachten een bezoek. Logisch dus dat we er een vervolg aan breien.”

Gratis bezoek aanvragen
Wakosta?! is een heus ervaringsparcours. Een bezoek aan de beurs gebeurt dan ook in groep en onder begeleiding van trainers. Organisaties die werken met 18-25 jarigen of anderstalige nieuwkomers, die op het punt staan om alleen te gaan wonen, kunnen gratis met hen langskomen. In de voormiddagen is er meestal nog plaats. Inschrijven moet via huurhuis@leuven.be.

Samenwerking
Voor de opbouw en opleiding van de trainers werkt de stad Leuven samen met het CAW Oost-Brabant. Voor de inrichting van de woning kan de stad rekenen op Kringwinkel ViTeS, die het lege huis omtovert tot een warme woonst. Vermits het een budgetbeurs is, ligt een samenwerking met de Kringwinkel voor de hand. Wie voor het eerst alleen gaat wonen kan in de Kringwinkel immers terecht voor huisraad en meubelen aan een schappelijke prijs.

De stad zet de komende jaren meer in op informeren over huren en verhuren. Onder de naam ‘Huurhuis’ bundelt ze al haar aanbod.

 

De budgetbeurs komt tot stand met de steun van BudgetInZicht (BIZ), een samenwerkingsverband tussen de OCMW’s, de CAW’s en de Verenigingen Waar Armen Het Woord Nemen in Vlaanderen en Brussel. BIZ zet in op preventie van schuldenlast en werkt aan kwaliteitsvolle ondersteuning van de budget- en schuldhulpverlening.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be