Jongvolwassenen nemen deel aan budgetbeurs Wakosta?!

Stad Leuven organiseert de komende weken Wakosta?! Dat is een budgetbeurs voor jongvolwassenen en voor iedereen die op het punt staat om alleen te gaan wonen. Ze leren er meer over wat het betekent om alleen te gaan wonen, wat er daarbij komt kijken en wat de financiële gevolgen zijn van bepaalde keuzes. De beurs vindt plaats in een woning van AG Stadsontwikkeling Leuven in de Rondestraat in Kessel-Lo.

Tijdens de budgetbeurs worden bezoekers ondergedompeld in de verschillende aspecten van het zelfstandig leven en de financiële gevolgen van keuzes. “Hoe vind je een eerste woning? Hoe verloopt de zoektocht via een immokantoor? Welke verzekeringen moet je afsluiten? Hoe beheer je je budget? Het zijn maar enkele vragen die opduiken wanneer je voor het eerst alleen gaat wonen. Als je op dat moment geen beroep kan doen op familie of vrienden, kan je je overdonderd voelen", vertelt schepen van wonen Lies Corneillie. “Daarom organiseren we voor het eerst deze budgetbeurs. We geven jongeren noodzakelijke info en handvaten om een eerste keer alleen te gaan wonen.”

Wakosta?! is een heus ervaringsparcours. Bij een bezoek aan de beurs is dan ook begeleiding voorzien. Zelfstandig rondlopen lukt in dit concept niet. Voor de opbouw en opleiding van de trainers werkt de stad Leuven samen met het CAW Halle-Vilvoorde. De beurs is vooral gericht op organisaties die werken met 18-25 jarigen die op het punt staan om alleen te gaan wonen. Maar ook bijvoorbeeld anderstalige nieuwkomers zijn meer dan welkom. 17 groepen van in totaal 120 jongeren zullen deze maand deelnemen aan de budgetbeurs.

“We organiseren de budgetbeurs in een woning van AG Stadsontwikkeling Leuven in de Rondestraat in Kessel-Lo. Binnenkort zullen we deze woning verhuren, maar in afwachting daarvan is deze locatie uiterst geschikt voor dit initiatief”, vervolgt schepen en voorzitter van AG Stadsontwikkeling Leuven Corneillie. Voor de inrichting van de woning werkt de stad samen met Kringwinkel ViTeS, die het lege huis omtoverde tot een warme woonst. Vermits het een budgetbeurs is, lag een samenwerking met de Kringwinkel voor de hand. Wie voor het eerst alleen gaat wonen kan in de Kringwinkel terecht voor huisraad en meubelen aan een schappelijke prijs. ​

De stad zet de komende jaren meer in op informeren over huren en verhuren. Onder de naam ‘Huurhuis’ bundelt ze al haar aanbod.

De budgetbeurs kwam tot stand met de steun van BudgetInZicht (BIZ), een samenwerkingsverband tussen de OCMW’s, de CAW’s en de Verenigingen Waar Armen Het Woord Nemen in Vlaanderen en Brussel. BIZ zet in op preventie van schuldenlast en werkt aan kwaliteitsvolle ondersteuning van de budget- en schuldhulpverlening.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Neem contact op met

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be