Kan haar micro luider?

Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Naar aanleiding daarvan organiseert de stad Leuven van 7 tot en met 9 maart de festivaldriedaagse 'Kan haar micro luider?'. Via film en muziek staat Leuven stil bij de emancipatie van de vrouw én de vele verschillende rollen die ze dagelijks vervult.

Op vraag van de stad stelde zangeres Emee. - of Emeraude Kabeya - een boeiend en gevarieerd programma voor jong en oud samen met onder andere een panelgesprek over intersectioneel feminisme, een workshop danstherapie voor een positief zelfbeeld en de vertoning van een aflevering van de documentairereeks 'Zij Hen Wij' gevolgd door een panelgesprek met onder meer Selah Sue en Coely.

Zevende editie
“Gelijke rechten voor vrouwen zijn nog lang niet overal een realiteit. Als stad engageren we ons om die rechten mee waar te maken. Daarom organiseren we ook dit jaar weer activiteiten naar aanleiding van Internationale Vrouwendag”, vertelt schepen van gelijke kansen Lies Corneillie. “Elk jaar belichten we Internationale Vrouwendag vanuit een andere invalshoek. Dit jaar zijn we toe aan de zevende editie. Door jaarlijks een thema te kiezen en telkens samen te werken met nieuwe partners belichten we altijd een ander aspect van wat vrouwendag kan betekenen. Dit jaar staan we via film en muziek stil bij de emancipatie van de vrouw én de vele verschillende rollen die ze dagelijks vervult. We zijn blij dat zangeres Emee. hierrond een programma heeft uitgewerkt.”

Gastprogrammator
Emee. heeft Congolese roots en zingt soul ‘n’ B, een mix van neo-soul en R&B met een vleugje pop. “Ik heb voor deze editie van Internationale vrouwendag gekozen voor een mozaïek aan kleur & thema’s. In deze editie staan expressie en representatie centraal”, zegt Emee.

De titel 'Kan haar micro luider?' hoeft dus niet te verbazen. De ervaring van vrouwelijke artiesten staat in deze editie centraal. Hoe combineer je een veeleisend leven als artiest met alle andere rollen die je daarnaast opneemt? Hoe spelen andere aspecten van je identiteit zoals kleur en sociale klasse hier op in? Hoe ga je om met keuzes op dat kruispunt van deelidentiteiten, je eigen wensen en verwachtingen van buitenaf? "De titel maakt een knipoog naar de podiumkunsten en muzieksector - maar we verruimen de blik naar de ruimere samenleving waar vrouwen nog niet altijd op gelijke voet aan bod komen en er nog niet altijd aandacht is voor de verschillende rollen die vrouwen opnemen in de samenleving", aldus Emee.

Programma
De festivaldriedaagse gaat op donderdag 7 maart om 19 uur in de Stelplaats van start met een panelgesprek over intersectioneel feminisme met Aurélie Disasi, Lotus Li en Nozizwe Dube, gemodereerd door Tania Nyanguile. De stad richt zich deze avond specifiek op studenten. Daarom zal de avond in het Engels verlopen. De Leuvense dj MarieLou sluit de avond af. Tussendoor kan je naar de expo ‘Vrouwenkracht: een viering van diversiteit en empowerment’ over historisch inspirerend, etnisch diverse vrouwen.

Hoe kan je via expressieve dans je lichaamsbeeld en zelfvertrouwen verbeteren? Jongeren tussen 14 en 18 jaar ervaren het tijdens de workshop ‘Embrace Your Body: Dance Therapy for Positive Body Image’ op vrijdag 8 maart om 16 uur in De Villa. ​

Diezelfde dag kan je om 19.30 uur in Cinema ZED kijken naar een aflevering van de docuserie ‘Zij Hen Wij’. Zaïde Bil, Heleen Declercq en Sam Peeters maakten samen een vijfdelige serie over de hoopvolle strijd voor een toekomst waarin iedereen gelijk is. Op het programma staat de aflevering ‘Ouderschap’, waarin onder andere zangeres Charlotte Adigéry eerlijk getuigt over de vraag of er ruimte is voor ouderschap als je een job hebt in de muziekindustrie. Na de aflevering praat Emeraude met Selah Sue, Coely en Heleen Declercq over de verschillende rollen van de vrouw in de maatschappij. Om 22 uur staat ‘De filmkeuze van Emeraude’ op het programma: The Color Purple (2023).

Op zaterdag 9 maart om 11 uur sluit het festival af met een voorleesmoment voor de allerkleinsten in de Bib Leuven Tweebronnen. Een vrijwilliger van Alfapret leest voor uit ‘En ze leefden nog’ van Elisabeth Lucie Baeten, een bijzonder sprookje over atypische prinsessen. Een tolk Vlaamse Gebarentaal zorgt ervoor dat ook kinderen met een auditieve beperking kunnen genieten van het sprookje.

Praktisch
Deelname aan het merendeel van de activiteiten is gratis. Voor sommige activiteiten is inschrijven verplicht. Het programma en alle praktische informatie, inclusief informatie over de toegankelijkheid van de driedaagse, vind je op www.leuven.be/vrouwendag. ​ ​

'Kan haar micro luider?' is een organisatie van stad Leuven en Emeraude Kabeya i.s.m. Cinema ZED, Sabil vzw en Alfapret.

Website preview
Internationale Vrouwendag
3 dagen lang plaatsen we vrouwen in de kijker met boeiende gesprekken, film en muziek.
Stad Leuven

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Neem contact op met

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be