Kerstklokken van de beiaarden klinken dagelijks

Met de eerste wintereditie van ‘Leuven Bells’ biedt de stad Leuven een klank- en lichtpunt in deze onzekere dagen. Leuvenaars en bezoekers kunnen tussen 19 december en 3 januari dagelijks (kerst)klokken horen van 16 tot 17 uur. “Wie in de omgeving van een beiaard vertoeft, kan volop genieten.”

Beiaardklanken vallen niet weg te denken uit het Leuvense. “Met vijf beiaarden staat Leuven aan de wereldtop op vlak van beiaardcultuur. Onze beiaarden dragen bij tot de unieke sfeer in de stad, ook in de winterperiode; hun troostende muziek bezorgt de Leuvenaars een thuisgevoel in deze tijd van vervreemding en onzekerheid”, weet schepen van cultuur Denise Vandevoort.

Dagelijks concert
Tijdens de eerste wintereditie van ‘Leuven Bells’ spelen Leuvense beiaardiers dan ook op alle Leuvense beiaarden. Philippe Beullens, Eddy Mariën, Luc Rombouts en Marc Van Eyck verzorgen elke dag een concert vanuit ofwel de Sint-Pieterskerk, de Sint-Geertrui-abdij, de Universiteitsbibliotheek, het Groot Begijnhof of de Abdij van Park.

“We nodigen iedereen uit voor fijne, muzikale winterwandelingen in de buurt van onze beiaardtorens. Wie tussen 16 en 17 uur in de omgeving vertoeft, kan volop van onze concerten genieten. Er zijn geen vaste luisterplekken, zodat je de social distancing kan respecteren. En ook als beiaardier zitten we op veilige afstand”, glimlacht curator van de Leuvense beiaardcultuur Luc Rombouts.

Kerstliedjes en verzoeksnummers
De Sint-Pieterskerk bijt de spits af op zaterdag 19 december. De beiaardiers spelen niet alleen kerstliederen, maar brengen tot en met zondag 3 januari een gevarieerd programma. “We willen alle muzikale mogelijkheden van de beiaard tonen”, vervolgt Rombouts. “Daarom nodigen we mensen ook uit om hun verzoeknummers in te sturen. Als het enigszins binnen de mogelijkheden behoort, zullen de vredesbeiaard in Abdij van Park en de beiaard in de universiteitsbibliotheek ook hun favorieten spelen. Uiteraard weerklinkt ook op de andere beiaarden een warm programma. Laten we er samen een gezellige eindejaarsperiode van maken!”

Meer info op www.leuvenbells.be. Sommige concerten worden ook gelivestreamd.Verzoeknummers kunnen worden aangevraagd via beiaard@kuleuven.be.

Contacteer ons
Denise Vandevoort schepen van cultuur, evenementen, toerisme, deeltijds kunstonderwijs en senioren, stad Leuven
Luc Rombouts curator Leuvense beiaardcultuur
Denise Vandevoort schepen van cultuur, evenementen, toerisme, deeltijds kunstonderwijs en senioren, stad Leuven
Luc Rombouts curator Leuvense beiaardcultuur
Over Stad Leuven

In de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven