Kinderen redden restjes tijdens Internationale Dag tegen Voedselverspilling

Vandaag 29 september, de Internationale Dag tegen Voedselverspilling, staat stad Leuven stil bij de grote hoeveelheid voedsel die jaarlijks wordt weggegooid. Om inwoners te helpen minder voedsel te verspillen, organiseerde de stad vandaag in samenwerking met Vlaco vzw en EcoWerf enkele activiteiten waaronder een workshop ‘koken met restjes’ voor kinderen.

Voedselverspilling heeft een groot aandeel in de wereldwijde CO₂-uitstoot. Enkele maanden geleden voerde FoodWIN vzw in opdracht van de stad Leuven nog een studie uit om de hoeveelheid weggegooid voedsel in Leuven in kaart te brengen. Uit de studie waarbij veertig gezinnen gedurende twee weken hun weggegooid voedsel wogen, bleek dat de deelnemers gemiddeld 29 kg voedsel per jaar weggooien. Stel dat elke Leuvenaar zoveel verspilt, komt dat voor Leuvense huishoudens neer op zo’n 2.953 ton verspild voedsel per jaar, ofwel 120 euro per Leuvenaar. Het voedsel dat wordt weggesmeten, komt overeen met een CO₂-uitstoot van 9.447 ton.  

“We zijn geschrokken van die cijfers, maar het zorgt er wel voor dat we nu concrete acties kunnen uitwerken gericht op huishoudens, maar ook op scholen en de horeca om samen minder voedsel in de vuilbak te gooien. Het voorkomen van voedselverlies en het hergebruiken van overschotten is immers een belangrijke ambitie van de Leuvense voedselstrategie. Voedselverspilling vermijden is trouwens niet alleen goed voor de planeet maar ook voor je portefeuille”, licht schepen van landbouw en consumptie David Dessers toe. “Eén van die acties is een workshop ‘koken met restjes’ voor de allerkleinsten op deze internationale dag tegen voedselverspilling. Met deze activiteit maken we  hen bewust van de impact van voedselverspilling, want jong geleerd is oud gedaan.”

Workshop en infosessie
’De stad organiseerde deze namiddag in samenwerking met Vlaco en EcoWerf een kookworkshop voor kinderen om hen bewust te leren omgaan met voeding. Tijdens de workshop leerden de kleinsten hoe ze op een creatieve manier aan de slag kunnen met restjes.

“Elke deelnemer moest voor de workshop vier sneetjes oud brood en een stuk groente meebrengen. Bij huishoudens is het opvallend dat brood het vaakst wordt weggesmeten. Het wordt hard of het beschimmelt snel, maar er zijn zoveel opties om oud brood te verwerken. De kindjes maakten er vandaag bijvoorbeeld wafeltjes mee en balletjes voor in de soep, die gemaakt werd van de verschillende groenten”, vertelt Sabine Valkeners van Vlaco die de workshop begeleidde.

Vandaag om 19.30 uur is er ook een gratis webinar ‘Red de restjes’, georganiseerd door Vlaco, EcoWerf en alle Vlaamse afvalintercommunales. Tijdens het webinar krijgen de deelnemers tips om thuis hun voedselverlies te beperken. “We moedigen mensen aan om in huis en tuin afval zoveel mogelijk te verminderen. Leuvenaars vinden hier concrete tips voor in het Kringloopnieuws van EcoWerf, en kunnen daarnaast in oktober en november nog aansluiten bij een tiental online infosessies boordevol tips”, vult Jos Artois, diensthoofd communicatie bij EcoWerf aan.

 

Contacteer ons
David Dessers schepen van mobiliteit, klimaat en duurzaamheid, landbouw en consumptie, stad Leuven
Hilde Van Rillaer deskundige duurzaamheid
Jos Artois verantwoordelijke communicatie EcoWerf
David Dessers schepen van mobiliteit, klimaat en duurzaamheid, landbouw en consumptie, stad Leuven
Hilde Van Rillaer deskundige duurzaamheid
Jos Artois verantwoordelijke communicatie EcoWerf
Over Stad Leuven

In de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven