Kom op voor je wijk-project: ‘Een glimlach voor iedereen’ brengt buren dichter bij elkaar
Op vrijdag 21 februari werd aan de Vaartkom het Kom op voor je wijk-project ‘Een glimlach voor iedereen’ feestelijk ingehuldigd. Leuvens schepen van wijkwerking Lothe Ramakers was aanwezig om dit sociaal-cultureel buurtversterkend project te ontdekken. Het concept is geniaal in zijn eenvoud, want een glimlach kan een wereld van verschil maken.
Drie jaar geleden startte in de Leuvense buurten Sint-Maartensdal, Vaartkom en Ridderbuurt (SiVaRi) het project ‘Zorgzame Buurten’. Binnen dat project sloegen enkele buurtbewoners en organisaties uit de drie wijken de handen in elkaar om de verbondenheid in hun buurt te versterken. Het leidde tot het initiatief ‘Een glimlach voor iedereen’ waarvoor ze in 2024 budget aanvroegen bij stad Leuven via het project Kom op voor je wijk. Vrijdag, tijdens het slotmoment van ‘Zorgzame Buurten’, werd ook dit project van de buurtbewoners feestelijk gevierd.
Een klein gebaar met grote impact
De buurtbewoners bedachten een vrolijke affiche- en kaartjescampagne om hun buren op te roepen om vaker te glimlachen naar elkaar. Dat eenvoudige, maar krachtige gebaar bevordert het samenleven en zorgt voor meer warmte in de wijk. Buren konden een affiche aan hun raam hangen of een kaartje in de bus van een buur steken om een glimlach te schenken. Een klein en universeel gebaar met een grote impact.
Verhalen die verbinden
Maar het project ging nog verder. Naast deze campagne verzamelden zes buurtbewoners (Davy, Gunther, Jo, Marijke, Naïma en Nima) bijzondere (audio)verhalen over hun verbondenheid met de wijk en de mensen om hen heen. Dankzij de ondersteuning van Megafoon vzw konden zij die persoonlijke en vaak ontroerende verhalen delen. Uit de gesprekken groeide al snel een warme groep waarin bewoners zich herkenden in elkaars ervaringen en een diepere band voelden.
De verhalen zijn verbonden aan locaties in de wijk. Daar hebben de buurtbewoners nu bordjes met QR-codes geplaatst waarmee je ze kan beluisteren. Een uitgestippelde wandelroute leidt voorbijgangers langs de bordjes en dus de verhalen. De wandeling laat buurtbewoners en bezoekers de wijk op een nieuwe, verbindende manier beleven.
Samenwerking en steun
Het project was mogelijk dankzij de steun van het stadsproject Kom op voor je wijk. “Leuvenaars met ideeën of dromen voor hun straat of wijk kunnen via Kom op voor je wijk budget aanvragen bij de stad om hun droombuurt te creëren,” zegt schepen Lothe Ramakers. “Het doel is om buren samen te brengen en te verbinden rond een gezamenlijk project zoals dit, zodat ze elkaar beter leren kennen. Zo ontstaat er een warme buurt waarin mensen samen de handen uit de mouwen steken en er voor elkaar zijn. ‘Een glimlach voor iedereen’ heeft dat doel alvast bereikt en deze drie buurten nog warmer gemaakt!”
De inwoners konden voor hun project ook rekenen op de steun van partners zoals buurtwerk ’t Lampeke, De RuimteVaart vzw, Buurtcentrum Sint-Maartensdal en WGC Ridderbuurt. Ook Hogeschool UCLL was betrokken in het kader van een actie-onderzoek naar Zorgzame Buurten.