Koperdiefstal aan oorlogsmonument op Stadsbegraafplaats

Op de Leuvense Stadsbegraafplaats werd een (koper)diefstal vastgesteld aan het monument van de Vuurkruisen van Leuven. Daarbij is ook een kistje, dat aarde van de oevers van de IJzer bevat, ontvreemd. Het stadsbestuur betreurt enorm deze grafschennis net voor de herdenking van Wapenstilstand op 11 november en diende klacht in bij de politie. Het roept de dieven dan ook op om het kistje met de grond van de IJzer terug te bezorgen uit respect voor de burgers en militairen die vochten voor onze vrijheid en sneuvelden tijdens Wereldoorlog I.

Leuven was één van de martelaarssteden uit de Eerste Wereldoorlog, met een zeer groot aantal burgerslachtoffers. Het herdenkingsmonument voor de gesneuvelde burgers en militairen van de ‘Grote Oorlog’, centraal op de Stadsbegraafplaats, maakt deel uit van dit belangrijke deel van onze geschiedenis. Aan beide kanten van het monument bevindt zich een bronzen kistje met daarin aarde van de oevers van de IJzer, die enkele weken voor de inhuldiging in 1948 uit Nieuwpoort werd gehaald. Eén van deze kistjes werd eerder deze week van de sokkel verwijderd en gestolen. Ook van enkele andere grafmonumenten werden er door dieven koperen kettingen en ornamenten ontvreemd.

De gestolen ornamenten en kettingen zullen in geldwaarde amper iets opbrengen. Veel erger is de historische en emotionele schade die deze diefstallen veroorzaken. “We zijn als stadsbestuur erg aangegrepen door dit voorval. Het is ongelooflijk teleurstellend dat dit monument vernield is, uitgerekend nu, in de week waarin we de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog herdenken. Dit vandalisme laat een leegte achter die zeer moeilijk te herstellen zal zijn gezien de onbetaalbare historische en symbolische waarde”, zeggen schepenen Bieke Verlinden en Dirk Vansina.

“We doen een oproep aan de dieven om het kistje met aarde van de IJzer terug te brengen”, zegt schepen Bieke Verlinden. “Dit object heeft voor ons als samenleving zo’n onschatbare emotionele, collectieve waarde.” 

“We hebben al contact genomen met koperhandelaars, zodat zij deze voorwerpen kunnen herkennen als ze aangeboden worden, en dit vervolgens bij ons kunnen melden. Ook bij de politie is klacht neergelegd en zij zullen er alles aan doen om het kistje alsnog terug te vinden”, zegt schepen Verlinden. “We gaan de vaderlandslievende verenigingen contacteren om te bekijken hoe we het monument samen in ere kunnen herstellen”, zegt schepen Dirk Vansina. “Dat zijn we verplicht uit respect voor de overledenen die begraven zijn en hun leven gaven voor onze vrijheid.”

Wie informatie heeft over deze diefstal, mag dit zo snel mogelijk melden aan Politie Leuven (016 21 06 11) of de dienst begraafplaatsen van ​ de stad Leuven ([email protected], 016 27 40 40).

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]