Krasse slogans en thema’s in slotzitting Leuvens scholierenparlement

‘Meer diversiteit voor de jeugd doet deugd!’, ‘Zuipen zonder zorgen!’, ‘Kind(t)erculturele ontmoeting!’ Met deze slogans palmde KRAS, het scholierenparlement, woensdag het stadhuis van Leuven in. Ze gingen in gesprek met Leuvense politici over het thema ‘identiteit’ en stelden zelf concrete maatregelen voor als oplossing voor lokale problematieken die hen nauw aan het hart liggen.

Een veertigtal geëngageerde jongeren van het Paridaensinstituut, Heilig Hart Heverlee, Sint-Pieters College en GO! Atheneum de Ring verdiepten zich een heel schooljaar lang in het thema ‘identiteit’. Via discussie- en rollenspelen kregen ze zicht op heikele, mondiale thema’s. Ze gingen in gesprek met experten en formuleerden zelf voorstellen voor Leuven. Enkelen van hen presenteerden die voorstellen vorige woensdag in het stadhuis. De luisteraars waren vertegenwoordigers van verschillende partijen uit Leuven: Lalynn Wadera voor Vooruit, Lies Corneillie voor GROEN, Sander Vanmaercke voor cd&v, Arno Leyssens voor PVDA, Debby Appermans voor N-VA en Joris De Vriendt voor Vlaams Belang. Zij namen de tijd om in de debat te gaan met de jongeren en hun kritische opmerkingen te beantwoorden.

(K)interculturele ontmoeting
Het eerste voorstel van de jongeren was om (nog) meer in te zetten op interculturele ontmoeting. De jongeren voelen aan dat, hoewel Leuven erg divers is en er al heel wat initiatieven zijn om die diversiteit te ondersteunen, er toch nog te veel vooroordelen en te weinig contact is tussen diverse groepen. Ze willen hier al vanaf de kindertijd meer op inzetten door kampen te organiseren waar kinderen op een heel laagdrempelige manier met andere culturen in contact kunnen komen. Verschillende politici vonden dit een heel mooi initiatief en moedigden de jongeren dan ook aan om dit zelf op te starten en ondersteuning te vragen.

Veiligheid tijdens het uitgaan
Het tweede voorstel ging over veiligheid tijdens het uitgaan. Concreet stelden de jongeren voor om een app te lanceren waarbij heel snel en laagdrempelig kan aangeklikt worden dat iemand zich onveilig voelt, waarbij stewards dan kunnen ingrijpen. Veel politici beaamden dat er inderdaad nog meer moet gebeuren en haalden aan dat er gelukkig nog heel wat projecten in de maak zijn. Het idee van een app werd enthousiast onthaald, al werd er aangehaald dat er vooral ook naar structurele oplossingen gezocht moet worden.

Jeugdbewegingen inclusiever
Ten derde stelden de jongeren voor om jeugdbewegingen nog laagdrempeliger en inclusiever te maken. Veel aanwezige jongeren waren zelf leiding bij een jeugdbeweging en legden uit dat ze hier graag hun best voor zouden doen, maar dat ze vaak zo overspoeld worden door praktische beslommeringen (een kampplaats zoeken, tenten regelen, etc.) dat ze hiervoor geen tijd over hebben. Ze zijn wel vragende partij voor (meer) workshops of toegankelijke informatie om met diversiteit binnen de eigen werking om te gaan. Ook zouden ze graag nog meer inzetten op het bekend maken van jeugdbewegingen en jongeren aanmoedigen om ook leiding te worden. Wie als kind niet in een jeugdbeweging gezeten heeft, vindt het soms moeilijk om er op latere leeftijd nog bij aansluiten. De jongeren hopen wat mysterie weg te nemen door extra informatie te bieden en zoveel mogelijk jongeren te betrekken bij hun hobby.

Hoopgevend en inspirerend
Zowel de jongeren als de vertegenwoordigers van de politieke partijen waren erg tevreden van de gesprekken. De politici waren onder de indruk van de concrete voorstellen en noemden het een inspirerend en hoopvol initiatief. De jongeren vonden het erg fijn om zo’n directe manier in gesprek te kunnen gaan met een wereld die vaak nog erg onbekend is voor hen en hadden op de receptie achteraf nog heel wat vragen voor de politici.

En nu…
Op 5 mei trekken de jongeren ook naar Brussel, waar ze hun ideeën zullen voorstellen in de Senaat en het Vlaams en Europees Parlement. In oktober start ook opnieuw een KRAS-jaar. KRAS is een project van jeugddienst Globelink en wordt ondersteund door MIJNLEUVEN, jongerenwerking van de stad. Alle scholen zijn hartelijk uitgenodigd om deel te nemen. Alle informatie vind je op Kras - MIJNLEUVEN.

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Neem contact op met

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be