KU Leuven en stad Leuven openen jubileumjaar met unieke blik achter de schermen en feest in de stad

Beleef wetenschap van dichtbij en vier mee op verschillende locaties tijdens het weekend van 15 en 16 februari

In 2025 viert de universiteit een jaar lang haar 600ste verjaardag. Op zaterdag 15 en zondag 16 februari vindt er in Leuven een feestelijk openingsweekend plaats, met een veelzijdig programma voor alumni, medewerkers, studenten, inwoners en bezoekers. Ontdek meer over de universiteit en haar wetenschappelijk onderzoek op KU Leuven Inside, geniet tijdens Outside van een indrukwekkend lichtkunstwerk en feest mee met Offside op verschillende locaties.

Al sinds 1425 zoekt de universiteit van Leuven naar antwoorden op grote en kleine vragen. En hoe meer we weten, hoe meer vragen er ontstaan. Op 15 en 16 februari krijg jij de kans om de nieuwe wetenschappelijke bevindingen van dichtbij te beleven. Kom, ontdek en wees getuige van zes eeuwen verwondering en nieuwsgierigheid.

"Met groot enthousiasme trappen we met KU Leuven Inside het feest voor de 600ste verjaardag van onze universiteit af. Ons eeuwfeest is er voor iedereen die kennis wil maken met waar KU Leuven en UZ Leuven vandaag voor staan, herinneringen wil ophalen aan de studententijd of wil proeven van wat wetenschappelijk onderzoek ons bood, biedt en zal bieden hoe het onze levens beïnvloedt en onze samenleving ten goede komt. Wij blijven zoeken, ook ver na 2025, want kennis kent geen einde”, aldus rector Luc Sels.

KU Leuven Inside
De universiteit zet haar deuren open voor het grote publiek met honderden activiteiten op tal van locaties in Leuven. Er zijn drie centrale trefpunten van waaruit de bezoeker eigen programma kan samenstellen: de Universiteitshal in het stadscentrum, het Quadrivium op campus Arenberg en ON1 (Onderwijs & Navorsing 1) op campus Gasthuisberg.

Op elke locatie organiseren de KU Leuven-faculteiten lezingen, tentoonstellingen, workshops en demo’s voor jong en oud: volg een schrijfworkshop met onze writer-in-residence Koen Peeters, ervaar hoe een echt politieverhoor eraan toe gaat, maak brandstof uit afval, proef de verjaardagskoffie die KU Leuven samen met Onan ontwikkelde, kijk achter de schermen van onderzoekslabo’s of doe een gezondheidscheck met de Gezondheidspas.

Op verschillende locaties kan je luisteren naar de 600 secondenlezingen: scherpe inzichten van toponderzoekers als Conny Aerts, Johan Neyts en Bart Kerremans over tal van onderwerpen: van diabetes over drones tot Disneyland. De Kinderuniversiteit voorziet een aanbod speciaal voor kinderen vanaf 8 jaar.

Het hele programma is online of via de KU Leuven-app te vinden. Alle activiteiten zijn gratis, maar soms is het nodig om in te schrijven.

Naast wetenschap staat ook erfgoed centraal. Een team van enthousiaste gidsen leidt je rond in verschillende prachtige gebouwen, het stadscentrum, het Groot Begijnhof of het Arenbergpark. Ook de Universiteitsbibliotheek zet de deuren open voor een bezoek aan de leeszaal, het archief en de toren. Om zeker te zijn van een plaats, kan je reserveren.

Alle activiteiten zijn vlot te voet of met de fiets bereikbaar. Om het halfuur is er een bus voorzien van aan het station van Leuven met haltes langs de verschillende locaties en weer terug.

Outside
Ook stad Leuven viert mee. Op zaterdag- en zondagavond vanaf 16 uur verrijst op het Ladeuzeplein een lichtkunstwerk van vier verdiepingen, 10 meter hoog, ruim 3000 m3 groot en gebouwd met 44 ton stellingen, dat de studentenstad letterlijk in de schijnwerpers zet.

"Licht staat voor kennis, inspiratie en vooruitgang", zegt Mohamed Ridouani, burgemeester van Leuven. "Dit kunstwerk toont heel mooi hoe verweven de universiteit is met onze stad. Al zes eeuwen lang zet de universiteit internationaal de toon op vlak van onderwijs, wetenschap en onderzoek. Vandaag werken we alsmaar meer samen aan innovaties en oplossingen voor morgen terwijl we zorg dragen voor de stad. Dit feestjaar is het perfecte moment om de bijzondere band tussen Leuven en haar universiteit in de schijnwerpers te zetten."

Visual composer Nele Fack (Studio Sandy) creëert een tijdelijk paviljoen dat via lichtstralen verbonden is met de iconische Universiteitsbibliotheek, als brug tussen verleden en toekomst. Licht, geluid, projecties en reflecterende elementen nodigen bezoekers uit de wereld vanuit een ander standpunt te bekijken, als weerspiegeling van de wetenschappelijke ontdekkingsreis.

Meer info op de website van stad Leuven.

Heel wat Leuvenaars bouwen mee aan het kunstwerk. Zij creëren meer dan 600 opblaasbare en reflecterende objecten uit gerecycleerd materiaal, die deel zullen uitmaken van de lichtinstallatie. Ook op 23 en 28 januari zijn er nog Maakateliers – gratis, online inschrijven.

Offside
Om middernacht dooft het licht op het Ladeuzeplein, maar de nacht is nog lang niet voorbij. Op zaterdagavond barsten de feestjes los op verschillende locaties in de stad.

In Het Depot vindt TD600 plaats, een ode aan de goeie, ouwe studentenfuif. Dj’s draaien er de beste fuifmuziek van de jaren 80 tot nu (uitverkocht). De Leuvense fakbars openen hun deuren (vrije toegang) en STUK organiseert een bruisende clubnight voor het jongere publiek (laatste tickets).

Op de website van stad Leuven vind je een volledig overzicht.

 

Website preview
600 jaar KU Leuven: Outside
Verlies jezelf in het adembenemende lichtkunstwerk op het Ladeuzeplein.
Stad Leuven

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Neem contact op met

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 27 27

communicatie@leuven.be