Laatste deadline projectenfonds cultuur

In 2020, in volle coronacrisis, lanceerde stad Leuven het projectenfonds om cultuur- en kunstenorganisaties en individuele kunstenaars te ondersteunen. De laatste deadline om een aanvraag in te dienen loopt af op 31 mei.

“Het stadsbestuur stelde in juni 2020 een steunplan met meer dan 100 maatregelen voor, die getroffen sectoren op korte en middellange termijn bijsprongen. De noodlijdende cultuursector kreeg zo een substantieel pakket aan extra ondersteuning”, steekt schepen van cultuur Denise Vandevoort van wal. “We startten met een noodfonds om kunstenaars en organisaties financieel het hoofd boven water te helpen houden, grote culturele organisaties kregen extra ondersteuning en we riepen het projectenfonds in het leven.”

“Tot dusver werden in kader van dit projectenfonds een 80-tal ingediende dossiers gehonoreerd, samen goed voor net geen € 330.000. Zowel individuele kunstenaars als organisaties kunnen nog tot 31 mei een aanvraag indienen. Bedoeling van het fonds is in de eerste plaats zorgen dat kunst en cultuur kunnen blijven kiemen in onze stad”, aldus Vandevoort.

De strategie van stad Leuven leverde op. Via dit fonds kwam de stad veel nieuwe culturele spelers op het spoor én steunde ze een breed scala aan initiatieven. Beeldende kunst, dans, theater, kunst in de publieke ruimte, klassieke muziek, hip-hop en alles daartussenin kreeg een plek dankzij de expertise van een commissie.

Commissielid Jan De Braekeleer: “Een weelde van projecten belandde op onze tafel, zowel qua aantal als qua kwaliteit. Ik ben een oudgediende in de Leuvense culturele wereld maar toch was het voor mij verrassend hoeveel mensen, groepen en organisaties er in Leuven met kunst bezig zijn. En goed bezig zijn. Het zorgde voor een dubbel gevoel in de commissie. We waren blij dat we een flink aantal projecten konden steunen en dat we daar een verschil konden maken tussen wel of niet doorgaan, of in een betere versie doorgaan. Maar aan de andere kant werden we ook met de neus gedrukt op de precaire situatie van veel kunstenaars in deze tijden, en vooral bij jonge mensen die starten. De stad zet al heel hard in op het ondersteunen van de cultuursector, hopelijk kan die lijn om het artistieke in leven/Leuven te houden verder uitgezet worden in de toekomst.”

Missie geslaagd
Missie geslaagd dus. Het fonds levert een mooi reeks frisse culturele projecten op, vaak georganiseerd door jong bloed. Een greep uit het aanbod:

Toneelgezelschap Fernand maakte de theatervoorstelling ‘Onzin voor gevorderden’, over de kracht van een goed verhaal, met steun vanuit het projectenfonds. De voorstelling scheerde hoge toppen bij hun doelpubliek van de eerste graad secundair onderwijs. 

www.fernandspeelt.be

Talking Bodies, een collectief van Leuvense amateurdansers, werkt samen met professionele kunstenaars aan een eerste dansvoorstelling ‘P U L S E’. Onder meer Ilke Teerlinck en Anaïs Van Eycken gingen met de groep aan de slag. Lies Cuyvers van dansgezelschap tout petit maakte de choreografie. En Jo Zanders brengt live muziek tijdens de performances. De pleinen, parken en straten van Leuven vormen het decor.

P U L S E / Talking Bodies, 21 mei en 4 juni, op het Hooverplein en het Broosplein, www.talkingbodies.be

Ellis Meeusen en Pleun van Engelen presenteren op 20, 21 en 22 mei hun voorstellingen ‘Faren’ en ‘liefs, achilles’ op Lemmekesveld in Heverlee. De voorstellingen werden gecreëerd in volle pandemie en vonden daardoor nog niet de weg naar een breder publiek. Met de steun van het fonds krijgen ze een nieuwe kans, op een unieke locatie.

Faren + liefs, achilles, 20,21, 22 mei, op Lemmekesveld, Heverlee, https://ellisenpleun.wixsite.com/22-23/faren-liefs-achilles

Patrick De Ceuster van Intvis is gefascineerd door de talrijke kunstwerken in de openbare ruimte in Leuven. Hij zoekt ze op, pent hun verhaal neer en verwerkt die verhalen in een app voor slechtzienden en blinden. De lancering is voorzien eind juni.

Toekomst
Op 31 mei verstrijkt de deadline voor de laatste indienronde van het projectenfonds. Deze geldt voor projecten die plaatsvinden vanaf 21 september 2022 en ten laatste eindigen op 31 december 2022. “In de toekomst zal de stad zeker verdergaan op dat elan. Leuven laat de cultuursector niet los!”, besluit Vandevoort.

Alle informatie over het projectenfonds lees je op www.leuven.be/toelage-relanceplan.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]