Laatste zieke fijnsparren verdwijnen uit Leuven

Veel sparren in ons land zijn er slecht aan toe, door de letterzetter, een keversoort die de bomen teistert en uiteindelijk ook kapot maakt. De groendienst telde 227 sparren op Leuvense bodem die verzwakt waren. “Ze kappen en vervangen is de enige optie. We grijpen de kans om de sparren te vervangen door een grote variatie aan nieuwe bomen”, zegt schepen van openbaar groen Lalynn Wadera. De groendienst verwijderde vorige week de laatste bosjes met zieke bomen op het domein aan de Abdij van de Keizersberg. In de stad staan her en der nog enkele alleenstaande sparren die de komende maanden verdwijnen.

Zieke sparren
De sparren waren aangetast door de letterzetter. De larven van deze kever doorboren de ruimte tussen de schors en de stam, daardoor kunnen de sparren de sappen niet meer naar de kruin voeren en stilaan sterven ze zo af. Doordat de bomen verzwakt waren door de hitte, vormden ze een ideaal doelwit voor deze parasiet.

De aangetaste fijnsparren stonden op het Lemmekensveld in Heverlee, aan de Désiré Mellaertsstraat in Kessel-lo, aan het speelterrein aan de Ten Hovelaan en op het domein rond de Abdij van de Keizersberg.

Vervangen door duurzame alternatieven
De stad grijpt de kans om op de vrijgekomen plaatsen nieuwe bomen te planten. Aan de Keizersberg en aan de Ten Hovelaan zoekt de stad naar boomsoorten die in de toekomst een grote kruin zullen hebben, goed tegen de hitte. Daarnaast zorgt een grote variatie aan bomen ook voor een diversiteit aan vogels, insecten en planten. Die bomen zullen het volgende plantseizoen aan de beurt zijn.  “In maart van dit jaar planten we aan het Lemmekensveld en aan de Désiré Mellaertsstraat samen met de school, de scouts en de buurt twee buurtbossen. We kiezen daar voor een grote variatie aan bomen, bessenstruiken en ander groen. Het worden groene oases van rust en verkoeling, midden in druk bewoonde wijken”, zegt schepen Lalynn Wadera.

Wie graag mee plant is welkom zaterdag 14 maart in de namiddag op het Lemmekesveld en op woensdag 18 maart aan de Désiré Mellaertsstraat. 

 

 

Contacteer ons
Lalynn Wadera schepen van onderwijs, economie, diversiteit, groen en stadsgebouwen, stad Leuven
Geert Verrijdt Diensthoofd groenaanleg -en onderhoud
Lalynn Wadera schepen van onderwijs, economie, diversiteit, groen en stadsgebouwen, stad Leuven
Geert Verrijdt Diensthoofd groenaanleg -en onderhoud
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven