Leerlingen leren veilig fietsen met virtual reality

Moeilijke verkeerssituaties inoefenen vanuit het klaslokaal: het kan met de virtual reality game VRKeer. Met een VR-bril leren leerlingen spelenderwijs beter en veilig omgaan met onverwachte situaties in het verkeer.

Elk jaar nemen 7.000 Leuvense leerlingen uit het basisonderwijs deel aan Bobbi (Bewust Op de Baan Beweeg ik), het verkeersveiligheidsproject van stad Leuven. Doorheen de zes leerjaren nemen de leerlingen deel aan verschillende activiteiten, zoals dodehoeklessen, fietsvaardigheidsoefeningen en verkeerswandelingen. Dit jaar breidt Bobbi uit met de virtual reality game VRKeer om verkeerssituaties vanuit het klaslokaal te oefenen. Met een VR-bril en een fietsstuur dat met de applicatie verbonden wordt, kunnen leerlingen verschillende scenario’s met andere moeilijkheidsgraden inoefenen.

“Je verplaatsen in het verkeer en moeilijke of gevaarlijke situaties juist leren inschatten, dat leer je vooral door te oefenen”, zegt burgemeester Mohamed Ridouani. “Met VRKeer kunnen leerlingen dat nu ook in een veilige klasomgeving. Via de VR-brillen en het fietsstuur oefenen ze de verkeersregels of moeilijke situaties virtueel in op een interactieve manier.”

“Fijn dat een Leuvense school mee het experiment kan aangaan om te leren met een VR-bril”, vult schepen van Onderwijs Lalynn Wadera aan. “Leerlingen kunnen eerst op een veilige manier oefenen vooraleer ze echt op de weg gaan. Dit is de toekomst van onderwijs: digitale toepassingen om te oefenen en de uitleg van de leerkracht te illustreren.”

Vrije Basisschool De Twijg is één van de pilootscholen die dit schooljaar de virtual reality game mogen uittesten. Directeur Wim Vercruysse: "Het is altijd fijn als je je leerlingen aan het werk kan zetten met innovatief materiaal. We stappen als school dan ook graag mee in een pilootproject als dit. Met de huidige werkdruk in mijn team, is dat niet evident voor de leerkrachten. Maar die oprechte verwondering en die lachende gezichten na een les verkeersopvoeding... dat geeft echt energie." Leerling Mauro Van Dijck kon VRKeer al uittesten: "Het is absoluut een leuke manier om verkeer te leren, al gebeuren er in het echt nog wel andere dingen.”

Samen met enkele andere steden neemt Leuven deel aan het proefproject rond VRKeer, ontwikkeld in nauwe samenwerking met de Vlaamse Stichting Verkeerskunde, Moev en Mobiel21. De virtual reality game wordt ondersteund door de Vlaamse overheid en imec. Naast De Twijg zijn ook Vrije Basisschool Sint-Norbertus, het Paridaensinstituut en de Parkschool pilootscholen. Vanaf volgend jaar kunnen alle Leuvense basisscholen de VR-brillen uitlenen om met het 5e of 6e leerjaar aan de slag te gaan met VRKeer. Reserveren kan vanaf vandaag op www.leuvenvoorscholen.be/bobbi.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]