Leerlingen van Stroom Leuven fleuren basketbalpleintje op met kunstige street art

Leerlingen van de Leuvense school Stroom kregen van de stad Leuven de kans om het publieke basketbalpleintje tussen de J.P. Minckelersstraat en de Dijle te pimpen met een zelfgemaakte street art-muur. Onder begeleiding van MIJNLEUVEN, het jongerenlabel van de stad Leuven, en de Leuvense graffitikunstenaar Roncha leerden ze hoe ze hun ideeën over stad en maatschappij konden vormgeven in een ontwerp. Nadien gingen ze ook zelf aan de slag met de spuitbussen. Het werd een kleurrijk tafereel waarbij dieren, basketbal en ‘stroom’ naadloos in elkaar overvloeien. Nu het kunstwerk af is, kan iedere voorbijganger genieten van deze kleurrijke kunst in de stad.

Jongeren en graffiti, het blijven twee handen op één buik. Vorig jaar gaven de leerlingen van school De Nova uit Kessel-Lo de kleurloze muren op hun school en speelplaats een make-over. De voorbije week kregen de leerlingen van de eerste graad van Stroom een vrijgeleide van de stad om hun street art-kunsten te tonen.

“Graffiti is niet alleen maar tags en gespoten woorden. Het is vaak ook kunst, street art, zeker als je er ruimte voor vrijmaakt”, legt schepen van jeugd Dirk Vansina uit. “Via het Wall Art-project willen we jongeren het gevoel geven dat zij de stad mee vorm kunnen geven en dat er ruimte is voor experiment. De leerlingen krijgen de kans om hun school of omgeving letterlijk kleur te geven. Op die manier hopen we hen niet alleen op school te stimuleren, maar hen zich ook nog meer thuis te laten voelen in Leuven. Hun talenten krijgen een platform in onze stad.”

De leerlingen gingen zelf aan de slag met een blanco muur en spuitbussen onder begeleiding van de Leuvense graffitikunstenaar Roncha. Hij voorzag materiaal, nam deel aan de brainstorm, gaf de workshops, en zette het ontwerp in samenwerking met de leerlingen in een laatste fase op de muur. Schepen Vansina: “Zo laten we jongeren zelf het initiatief nemen en hopen we hen te prikkelen en te inspireren. De leerlingen verkennen op deze manier de grens tussen street art en illegale graffiti binnen een veilig kader. Wie weet kunnen lokale talenten zo in de voetsporen treden van Leuvense internationale artiesten zoals Bisser of DinDin?”

“Ik ben heel blij dat de leerlingen en leerkrachten van Stroom hier mee initiatief genomen hebben. Samen naar de realisatie toewerken, dat is een heel fijn groepsproces. Het mooie resultaat, waar iedereen met trots naar kijkt, getuigt van talent en samenwerking. De muur geeft een smoel aan deze plek; hier komen dagelijks jongeren samen om te leren en te groeien”, zegt schepen van onderwijs Lalynn Wadera. 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]