Leuven alweer een ‘Leives’ straatnaambordje rijker

In vele Leuvense straten hangt, naast het klassieke straatnaambord ook een bord met de straatnaam in het dialect. Het stadsbestuur gaat met dit initiatief in op een vraag van de ‘Academie van het Leuvens dialect’ oftewel de ‘Akademie van ’t Leives’. “Op die manier wordt het Leuvens dialect levend gehouden”, zegt Dirk Vansina, schepen van openbare werken.  Vandaag werd op de Martelarenlaan ‘den Belvie’ onthuld.

Twee jaar geleden al werden er op 50 plaatsen Leuvense straatnaamborden geplaatst en enkele weken geleden kregen ook de Naamsestraat, het Martelarenplein, de Bondgenotenlaan, de Grote markt en de Brusselsestraat een eigen exemplaar. Nu prijkt er dus ook op de Martelarenlaan een Leuvens naambord, al was er eerst wat onduidelijkheid over de juiste benaming. “De laatste maanden ontstond er een discussie over de Leuvense benaming van de Martelarenlaan”, aldus Dirk Vansina. Moest het nu Belvue zijn of Belvie?”

Marc Juchtmans, ondervoorzitter van de Academie van het Leuvens dialect, verduidelijkt dat volgens de algemene regel in het lexicon Franse woorden, die in het Leuvens dialect hetzelfde klinken, geen Leuvense schrijfwijze krijgen. Maar de uitzondering bevestigt de regel en daarmee verandert Belle Vue in het Leuvens in Belvie. “Uit onze rondvraag blijkt dat er trouwens meer Leuvenaars Belvie zeggen, of beter zelfs den Belvie. En zeg nu zelf, den Belvie staat toch mooier op een Leuvens straatnaambord”, lacht Marc Juchtmans.

Wil jij het nieuwe straatnaambord bewonderen? Dan kan dat op de hoek van de Martelarenlaan en de Koning Albertlaan.

 

Contacteer ons
Dirk Vansina schepen van openbare werken, restauraties, jeugd en burgerzaken, stad Leuven
Joris Jonne diensthoofd weg- en rioolbeheer
Dirk Vansina schepen van openbare werken, restauraties, jeugd en burgerzaken, stad Leuven
Joris Jonne diensthoofd weg- en rioolbeheer
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven