Leuven bereidt zich verder voor op opvang en ondersteuning Oekraïners

Al twee weken duurt de oorlog in Oekraïne. Stad Leuven stelt alles in het werk om samen met heel wat partners de Oekraïense bevolking op verschillende vlakken te ondersteunen. “Deze oorlog kan niet gerechtvaardigd worden”, zegt burgemeester Mohamed Ridouani. “Het menselijke leed is enorm. Miljoenen Oekraïners zitten vast in een belegerde stad of zijn op de vlucht geslagen. Een deel van hen zoekt in België, en ook in Leuven, onderdak en veiligheid. Samen met tal van partners en Leuvenaars stellen we alles in het werk om hen goed op te vangen. De solidariteit is groot en ontroerend om te zien.”

Opvang en begeleiding in Leuven
Oekraïense vluchtelingen kunnen zich zonder afspraak bij het onthaalpunt in het stadskantoor aanmelden voor een eerste basisregistratie en intake. Daarbij worden ook hun noden in kaart gebracht. “We roepen de Oekraïners die in Leuven verblijven op om zich zeker aan te melden bij de stad. We werken daarvoor samen met ons onthaalteam vluchtelingen en een team van vrijwilligers, en bekijken of de mensen uit Oekraïne een verblijfplaats nodig hebben, of ze bij familie of vrienden kunnen verblijven, of ze medische zorgen nodig hebben, of er schoolgaande kinderen zijn…”, zegt burgemeester Ridouani. “Veel Oekraïners kunnen terecht bij familie of vrienden. Als ze geen verblijfplaats hebben, zorgen we voor noodopvang in een hotel en op de Scheutsite.” Naast de aanmelding in Leuven, moeten Oekraïense vluchtelingen zich ook aanmelden in het registratiecentrum in Brussel, om hun verblijfstatuut ‘tijdelijke bescherming’ in orde te brengen.

De Scheutsite wordt nu volop klaargemaakt om er vluchtelingen voor een aantal maanden te kunnen huisvesten. Het aantal opvangplaatsen is bovendien uitgebreid van 90 naar 210. De stad heeft ook een 90-tal opvangplaatsen voor kortverblijf. De stad zorgt ook voor begeleiding voor Oekraïense vluchtelingen rond wonen, werken, lessen Nederlands, onderwijs, psychosociale bijstand, medische zorgen… Daarvoor werkt de stad samen met tal van partners, zoals de eerstelijnszone.

Daarnaast werkt de stad samen met partners zoals KU Leuven, UCLL, organisaties en bedrijven om extra opvang en begeleiding te voorzien. “We zijn volop alles in kaart aan het brengen, want we verwachten dat er meer en meer Oekraïners hier hun toevlucht zullen zoeken, zeker als de oorlog in alle hevigheid blijft woeden”, zegt burgemeester Ridouani. Het gaat zowel om opvangplaatsen voor korte als lange termijn. We weten immers niet hoe lang de oorlog zal duren.”

Gastgezinnen en tolken
352 Leuvenaars hebben zich ook aangeboden als gastgezin, voor 1 of meerdere mensen en voor enkele weken of zelfs maanden. Een 160-tal kandidaat-gastgezinnen volgden een infosessie met meer toelichting en ruimte voor vragen. 90 Leuvenaars bieden hun diensten als tolk aan en worden daarbij begeleid. KU Leuven organiseert ook een snelcursus vertalen. 

De stad werkt met vele vrijwilligers aan een warm en menselijk onthaal, met info en ondersteuning. Ook de Leuvense buddies worden ingeschakeld, om Oekraïense gezinnen mee te ondersteunen. “Nog elke dag melden Leuvenaars zich aan als opvanggezin of om als tolk op te treden”, zegt burgemeester Ridouani. “Het ontroert me dat zoveel mensen hun huis en hun hart openstellen. We kunnen rekenen op honderden vrijwilligers, stadsmedewerkers, organisaties, bedrijven… om mensen die hun leven vernietigd zien warm en menselijk op te vangen. Ik wil iedereen bedanken voor hun engagement, inzet en zorgzaamheid.”

Hulp aan Oekraïne
Wie de Oekraïners in het land zelf en de Oekraïense vluchtelingen in buurlanden wil helpen, kan dat doen door geld over te schrijven naar OEKRAINE 12-12.

Je kan ook geld doneren aan een van deze organisaties:

Wie materiaal wil schenken, kan terecht op https://move-tm.be/humanitairehulp. Daarop wordt alle info rond schenkingen verzameld: welke spullen men zoekt, waar je ze kan afleveren, wie je kan contacteren. Voor Leuven is het inzamelpunt het Oekraïens huis in de Halfmaartstraat.

Vragen of informatie
Mensen met vragen kunnen terecht bij Leuven Helpt, telefonisch op 016 27 27 72 of per mail op [email protected].

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]