Delen:

Leuven bereidt zich voor op de jaarmarkt

De Leuvense jaarmarkt is er weer. Nadat in 2020 de jaarmarkt in Leuven erg gemist werd, mogen Leuvenaars en bezoekers van de stad dit jaar wél uitkijken naar maandag 6 september. De stad organiseert dan immers opnieuw de Leuvense jaarmarkt. Door de coronamaatregelen ziet het programma er iets anders uit dan de vorige edities, maar er valt sowieso veel te beleven.

Johan Geleyns, schepen van handel, vertelt: “Door de wijzigende maatregelen was het voor onze diensten niet evident om het programma van de jaarmarkt op te stellen. Ik ben heel blij dat we eindelijk weer een bijna normale editie kunnen aanbieden aan de Leuvenaar met opnieuw vier grote delen: de feestelijke markt met ook onze lokale producenten, de braderie met de brocantemarkt, de kinderjaarmarkt en de traditionele veeprijskamp.”

De kinderjaarmarkt steekt dit jaar in een nieuw jasje. De dierenmarkt in de Heilige Geeststraat wordt vervangen door verschillende ludieke en educatieve activiteiten rond het boerenleven. Zo is er een oldtimerexpo van tractoren, krijg je uitleg over seizoensgroenten en -fruit en kan je plaatsnemen in een huifkar voor een leuke tocht. 

“De kinderjaarmarkt wordt zeker een topper in ons programma”, zegt Johan Geleyns. “Boer Lucky laat de kinderen op ludieke wijze proeven van het boerenleven. Ze gaan zeker genieten van de boerenklasfoto, de quiz met het lachend kakske of met de boerderijpret waarbij ze bijvoorbeeld in de mond van een varken kruipen om er dan langs achter uit te glijden. Het boerenleven was nog nooit zo plezierig. Zo tonen we dat de jaarmarkt er voor jong en minder jong is.”

Op het Sint-Jacobsplein zijn er weer de verschillende prijskampen voor runderen, trekpaarden, warmbloedpaarden, pony’s… Boerenbond en Groene Kring, de jonge landbouwers, plaatsen een stroberg, een blotevoetenpad en nog andere verrassende standen maar ook de hoefsmid en de Vlaams-Brabantse trekpaardenshow met acrobatie zullen veel monden doen openvallen.

Coronamaatregelen
Het feestmarktparcours wordt deze editie ontdubbeld naar een enkele marktrij. Op deze manier creëert de stad niet alleen meer plaats en comfort voor de bezoekers maar geven ze ook meer ruimte aan de lokale handel en horeca. Zo zal de braderie in de winkelstraten voor een extra feestelijke sfeer zorgen.

Dit jaar wordt er nergens versterkte muziek toegelaten en dus worden ook de optredens die de stad andere jaren op het Martelarenplein organiseert nog een jaartje in de koelkast gezet. Gezien de verwachte toeloop zal op heel het jaarmarktparcours de mondmaskerplicht gelden.

Schepen van handel Johan Geleyns besluit optimistisch: “Naarmate de versoepelingen heeft Leuven zijn aanbod aan evenementen kunnen opdrijven. De jaarmarkt is na de voorbije moeilijke periode het grootste evenement in Leuven sinds de coronapandemie. We zien het ook als een goede oefening voor het WK Wielrennen dat eind september in onze stad neerstrijkt. Leuven en de Leuvenaar heeft zich alrijd verantwoordelijk gedragen en ook met de jaarmarkt roepen we op om zeker volop te genieten maar met gezond verstand. We weten van waar we komen en ik ben er zeker van dat iedereen in onze stad met volle teugen zal genieten van onze Leivese Joormèt."

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

In de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]