Leuven beweegt dankzij Bewegen op Verwijzing

Een nieuw jaar start traditioneel met veel goede voornemens. Gezonder eten en stoppen met roken staan vaak hoog op onze lijstjes. Ook het voornemen om meer te bewegen doet het ieder jaar weer goed. Maar hoe houd je die goede voornemens vol? Hoe creëer je met plezier die actieve levensstijl die je meer doet bewegen? Daar helpt Bewegen op Verwijzing (BOV) mee. Het is een Leuvens initiatief dat het levenslicht zag in het wijkgezondheidscentrum De Ridderbuurt. Omwille van het grote succes nam het Vlaams Instituut Gezond Leven het concept over. De stad Leuven verlaagt de deelnemersprijs met de helft, zodat beweging en gezondheid voor alle Leuvenaars toegankelijk zijn.

“Dankzij Bewegen op Verwijzing kunnen huisartsen mensen doorverwijzen naar een BOV-coach”, vertelt Bieke Verlinden, schepen van zorg en welzijn. “Die coach stelt samen met jou een beweegplan op. Dat begint vaak met kleine dingen zoals de fiets nemen in plaats van de auto of het openbaar vervoer, maar zet daarnaast ook in op buurtsporten.”

Om huisartsen te ontlasten, besloot het Vlaams Instituut Gezond Leven dat je tijdelijk geen doorverwijsbrief van je huisarts nodig hebt om aan de slag te gaan. Leuvenaars kunnen zich nu dan ook rechtstreeks inschrijven bij BOV-coach Wouter Buelens.

Buurtsport
Je kan ook als groep deelnemen aan Bewegen op Verwijzing. Gedurende tien weken ga je samen met mensen uit je buurt aan de slag. Tijdens vijf groepscoachings en vijf wandelingen leren deelnemers meer over gezondheidsthema’s en het lokale beweegaanbod. Voorlopig kunnen de wandelingen met maximaal drie personen doorgaan. Coach Wouter zoekt nog naar alternatieven die rekening houden met de maatregelen die van kracht zijn. Samen met hem ga je stap voor stap op zoek naar mogelijkheden om meer te bewegen, specifiek binnen jouw en de huidige situatie.

“Vorig jaar werkten we samen met de buurtcentra en organiseerden we in het voorjaar een groepstraject samen met de Mannenstraat en in Sint-Maartensdal”, vertelt Bieke Verlinden. “In lokaal dienstencentrum Ter Vlierbeke in Kessel-Lo werd vlak voor de coronaperiode een derde groepstraject opgestart.”

Europese Sportstad
Schepen van sport Johan Geleyns treedt het initiatief bij: “Ook vanuit de bevoegdheid sport zijn we erg blij met Bewegen Op Verwijzing. Leuven is namelijk al een sportieve stad, want maar liefst 54% van de inwoners doet wekelijks aan sport en het is onze ambitie als stadsbestuur om dat cijfer nog meer te doen stijgen. Zeker met 2021 als topjaar voor sport in Leuven, met het WK wielrennen en onze titel als Europese Sportstad, zetten we graag onze schouders onder Bewegen op Verwijzing. Bewegen hoeft ook niet moeilijk of op een hoog niveau te gebeuren. We installeerden bijvoorbeeld recent nog tien nieuwe beweegbanken in en rond Leuven, een heus beweeglint. Met de banken maken we bewegen toegankelijker voor velen, want de oefeningen bij de banken zijn zowel op een licht als op een zwaar niveau ontworpen.”

Lage tarieven
“Bovendien hoeft bewegen ook niet duur te zijn”, voegt schepen Verlinden toe. “Zo verlagen we in Leuven de officiële deelnemersbijdrage voor Bewegen op Verwijzing met de helft om het initiatief toegankelijker te maken voor de Leuvenaar. Iemand die recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming betaalt op deze manier voor een afspraak met een BOV-coach 2 euro per uur in plaats van 4, iemand zonder deze regeling betaalt 10 euro per uur in plaats van 20.”

In 2020 organiseerden de BOV-coaches in totaal 827 sessies in Leuven, voor 187 deelnemers waarvan 99 met verhoogde tegemoetkoming. Sinds de start van het project in 2009 namen al 1424 Leuvenaars met succes deel aan Bewegen op Verwijzing.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]