Leuven verkozen tot één van de vijf topbestemmingen in Europa

Leuven is met maar liefst 48.000 stemmen uit 77 landen verkozen tot één van de vijf topbestemmingen van Europa in 2022 en mag nu officieel de titel ‘European Best Destination’ dragen. Deze lijst met de beste toeristische bestemmingen in Europa wordt jaarlijks samengesteld door European Best Destinations (EBD) en EDEN Network, een initiatief van de Europese Commissie. Dankzij de 48.000 stemmen van vele Leuvenaars en iedereen met een hart voor de stad, eindigt Leuven in de top vijf, voor steden als Rome en Londen. “We zijn bijzonder fier op dit resultaat. Leuven is één van de vijf beste plekken van Europa. Het is een terechte erkenning voor onze stad, die prachtig is in al haar facetten”, zegt burgemeester Mohamed Ridouani.

Leuven werd als enige Belgische bestemming geselecteerd voor deze 13e editie van EBD. De afgelopen drie weken kon iedereen online zijn stem uitbrengen. Leuven wist 47.947 stemmen te verzamelen uit maar liefst 77 landen wereldwijd, en belandt daarmee op de vijfde plaats. De Sloveense hoofdstad Ljubljana eindigt op de eerste plaats. Marbella (Spanje) en Amiens (Frankrijk) eindigden tweede en derde. Het is de eerste keer dat een Belgische stad zo hoog scoort.

“Dat Leuven zo’n schitterend resultaat behaalt maakt mij erg trots” zegt burgemeester Mohamed Ridouani. “Ik wil iedereen die op onze stad gestemd heeft dan ook uitdrukkelijk bedanken. Bij EBD omschrijft men Leuven als een betrokken stad waar alles mogelijk lijkt. Er valt heel wat te beleven in Leuven, in een unieke historische setting. We delen dit graag met al onze bezoekers uit binnen- en buitenland; steeds van harte welkom dus in Leuven”, benadrukt Ridouani.

Niet enkel Leuvenaars of Belgen maar ook fans uit het buitenland, kozen voor Leuven als favoriete toeristische bestemming.

Leuven is ‘Best Open-Minded Destination’
Leuven wordt bovendien ook verkozen als “Best Open-Minded Destination in Europe”, voor Amsterdam en Londen. EBD noemt Leuven “the Belgian miracle”.  “Europa kijkt naar Leuven als een open, tolerante stad, gericht op een inclusieve toekomst, waar iedereen welkom is en zijn plek kan vinden, waar diversiteit en culturele rijkdom wordt gevierd”, zegt burgemeester Mohamed Ridouani.

Eén van de meest aantrekkelijke steden om te bezoeken
Leuven werd initieel door EBD geselecteerd voor de top 20 onder andere omwille van haar rijke historische en culturele erfgoed, de vele evenementen, groene plekken, het gevarieerde aanbod aan restaurants en shops.

“Leuven heeft werkelijk iedereen iets te bieden”, vult schepen van toerisme Denise Vandevoort aan. “Het stadhuis, M Leuven, de Sint-Pieterskerk en de historische colleges zijn natuurlijk toplocaties, maar onze stad telt ook verschillende verborgen pareltjes. Zo is het heerlijk uitrusten in onze parken en tuinen en kunnen shoppers hun hart ophalen in tal van leuke en verrassende winkels. Onze levendige en gevarieerde horeca en het bruisend cultureel aanbod hebben terecht een stevige reputatie en dragen zo bij aan de unieke sfeer in onze stad. EBD verwijst ook naar onze levenskwaliteit, fietsvriendelijkheid en inzet voor duurzame ontwikkeling. Dat Leuven dit jaar naar voor wordt geschoven als één van de meest aantrekkelijke steden in Europa om te bezoeken is op zich al een geweldige erkenning. Deze mooie plek in de top 5 is een extra bekroning en een stimulans om Leuven nog verder te promoten als duurzame historische én innovatieve stad bij reizigers in binnen- en buitenland. Dat blijft ook de focus van het beleid dat Visit Leuven samen met de toeristische partners uitbouwt. Daarbij geven we overigens ook de Leuvenaars een centrale plaats: zij zijn immers onze beste ambassadeurs!”.

Leuven mag als één van de vijf beste Europese bestemmingen in haar communicatie de titel ‘European Best Destinations 2022’ gebruiken en kan rekenen op een internationaal mediabereik in belangrijke nationale kranten, gespecialiseerde reispers, -blogs en -websites, sociale en audiovisuele media in meer dan 170 landen.

Press Release_Results_European Best Destination2022.pdf

PDF - 7.9 Mb

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]