Leuven blikt terug op een bijzondere maar geslaagde editie van Leuven Kermis.

Met de traditionele ‘verminderingsdag’ kwam gisteren, 23 september, een einde aan Leuven Kermis. Omwille van corona werd het helaas een bijzondere editie. Toch kan de stad ook nu weer terugblikken op een geslaagde drie weken. ‘We hebben bewezen dat we door samen te werken ook in moeilijke omstandigheden veilige evenementen kunnen inrichten’, aldus schepen Denise Vandevoort.

‘Veel steden hebben dit jaar hun kermis afgelast’, steekt Vandevoort van wal. ‘Wij kozen ervoor om de kermis toch te laten plaatsvinden, al was dat lang niet altijd evident’. Om de kermis vlot én veilig te laten verlopen werden kosten noch moeite gespaard. ‘We hebben een 20-tal medewerkers van de stad en het gelegenheidspersoneel ingezet’, vervolgt Vandevoort. ‘Zij kregen versterking van zo’n 40 jobstudenten, die onder andere de in- en uitgangen op het Hoover- en het Ladeuzeplein bemanden. Samen zorgden ze ervoor dat het niet te druk werd zodat iedereen veilig kon genieten. Met succes: de maatregelen werden goed opgevolgd en incidenten bleven uit’.

Omwille van corona werd de maximumcapaciteit van het Ladeuzeplein begrensd op 400 kermisgangers, en die van het Herbert Hooverplein op 300. ‘Ondanks die beperkingen vonden velen de weg naar de kermis’, vertelt een tevreden Vandevoort. ‘Zowel het Hooverplein als het Ladeuzeplein telde elke dag meer dan 1.000 bezoekers. Op vrijdagen en zaterdagen liep dit vlot op tot 3 à 4.000 per plein. Met een piek op de eerste zaterdag. Toen noteerden we een kleine 6.000 mensen op het Ladeuzeplein en 5.500 op het Hooverplein. Mooie cijfers gezien de omstandigheden, en een verdiende opsteker voor de foornijveraars, met wie we fijn konden samenwerken’. 

Dat wordt beaamd door de Steve Severeyns, eigenaar van de Bidule-rups: ‘Alles verliep in de beste verstandhouding. We zijn dan ook erg blij met de inspanningen en het vertrouwen dat we kregen van de stad. De sfeer op de kermis was goed, al was er door de veiligheidsmaatregelen natuurlijk veel minder volk dan de voorbije jaren. Gelukkig wil de stad de standgelden en een aantal kosten kwijtschelden’. Severeyns hoopt dat het signaal van Leuven opgepikt wordt en dat ook andere steden het aandurven om een kermis te organiseren. Want de sector kreeg in 2020 rake klappen. En hij richt zijn blik al op volgend jaar. ‘Een Leuven Kermis met alles erop en eraan. Met een stoet van de Jaartallen en de Jaarmarkt. Daar kijken we echt naar uit’, besluiten Severeyns en Vandevoort.

Contacteer ons
Denise Vandevoort schepen van cultuur, evenementen, toerisme, deeltijds kunstonderwijs en senioren, stad Leuven
Nathalie Tuyls medewerker evenementen, stad Leuven
Denise Vandevoort schepen van cultuur, evenementen, toerisme, deeltijds kunstonderwijs en senioren, stad Leuven
Nathalie Tuyls medewerker evenementen, stad Leuven
Over Stad Leuven

In de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven