Leuven Boert brengt lokale producten tot bij de Leuvenaar

Vandaag vond op het Ladeuzeplein in Leuven de vierde editie van Leuven Boert plaats. Leuven Boert is een toon- en verkoopmarkt voor alles wat met stadslandbouw en lokale productie te maken heeft. Ook dit jaar stond de boerenmarkt weer helemaal in het teken van korte keten. Naast een uitgebreid aanbod van lokale producenten waren er ook heel wat interessante en fijne activiteiten rond stadslandbouw voor groot en klein.

De korteketenlandbouw uit de regio krijgt tijdens Leuven Boert een platform. “Leuven Boert is elk jaar opnieuw een belangrijk moment om stadslandbouw te promoten. We brengen vers en lekker eten uit de korte keten naar het hart van de stad. In en rond Leuven wordt heel wat voedsel geproduceerd, veel mensen weten dat niet. Met Leuven Boert willen we tonen dat er in en rond Leuven heel wat landbouwers actief zijn en willen we Leuvenaars aanmoedigen om te kiezen voor producten recht van bij de boer”, vertelt schepen van landbouw en consumptie David Dessers. “Na een verplichte pauze in 2020 omwille van corona kon Leuven Boert dit jaar opnieuw doorgaan. Daar zijn we heel blij om. Bovendien heeft de coronacrisis ervoor gezorgd dat de interesse in lokale en korteketenproducten enorm is toegenomen. Niet alleen omdat het gaat om gezonde, verse producten, maar ook omdat de boeren in onze regio de steun het afgelopen jaar enorm konden gebruiken.”

“Met Leuven Boert ontstaat een win-winsituatie voor alle betrokkenen”, vult schepen van handel Johan Geleyns aan. “Allereerst vinden natuurlijk mensen die in of rond Leuven wonen en produceren, een afzetmarkt dicht bij huis en brengen we zo onze inwoners weer in contact met de mensen achter hun voeding… onze land- en tuinbouwers. Maar daarnaast zullen ook onze lokale restaurants het aanbod van verse, Leuvense producten in hun menukaart kunnen opnemen. Zo brengen we korteketenlandbouw niet enkel rechtstreeks naar de consumenten, maar vooral ook naar onze Leuvense handel en horeca, en ook dit is een stap vooruit naar verduurzaming van onze ondernemingen.”

Dertig lokale producenten en landbouwers
Op de boerenmarkt toonden en verkochten dertig lokale producenten en landbouwers hun producten. Ook Kortom Leuven, het distributieplatform voor korteketenproducten, was aanwezig samen met enkele producenten die aangesloten zijn bij het platform. De compostmeesters gaven naar goede gewoonte tips & tricks over composteren en kringlooptuinieren en over hoe je van een tuin een productief paradijs kan maken. De kleinsten konden zich uitleven op een grote stroberg in het midden van het Ladeuzeplein.

Contacteer ons
David Dessers schepen van mobiliteit, klimaat en duurzaamheid, landbouw en consumptie, stad Leuven
Johan Geleyns schepen van sport, handel en werk, stad Leuven
Leen Cockx evenementenplanner economie en handel, stad Leuven
Hélène Pauwels evenementenplanner duurzaam beleid, stad Leuven
David Dessers schepen van mobiliteit, klimaat en duurzaamheid, landbouw en consumptie, stad Leuven
Johan Geleyns schepen van sport, handel en werk, stad Leuven
Leen Cockx evenementenplanner economie en handel, stad Leuven
Hélène Pauwels evenementenplanner duurzaam beleid, stad Leuven
Over Stad Leuven

In de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven