Leuven Boert brengt voeding van de boer tot bij de Leuvenaar

Op zaterdag 10 juni vindt voor de zesde keer Leuven Boert plaats op het Ladeuzeplein. Lokale producenten en landbouwers laten Leuvenaars kennismaken met hun producten. Daarnaast zorgt stad Leuven voor heel wat informatieve en fijne activiteiten rond stadslandbouw voor groot en klein.

De korteketenlandbouw uit de regio krijgt tijdens Leuven Boert een platform. “Leuven Boert is elk jaar opnieuw een belangrijk moment om stadslandbouw te promoten. Het is stilaan een vaste waarde geworden. We brengen vers en lekker eten uit de korte keten naar het hart van de stad. In en rond Leuven wordt heel wat voedsel geproduceerd, veel mensen weten dat niet. Met Leuven Boert willen we tonen dat er in en rond Leuven heel wat landbouwers actief zijn en willen we Leuvenaars aanmoedigen om te kiezen voor lokale, gezonde producten recht van bij de boer”, vertelt schepen van landbouw en consumptie David Dessers.

Voor schepen van handel én landbouwer Johan Geleyns is Leuven Boert een niet te missen afspraak op de marktkalender. “We laten de Leuvenaar graag kennismaken met alle heerlijke producten die de korte keten, de lokale landbouw te bieden heeft. En geven zo ook inkijk in de herkomst van het product en het harde werk dat erin kruipt. Lokale voeding rechtstreeks bij de producent kopen, is een win-winverhaal voor alle partijen. Mensen zijn bij aankoop zeker van verse, hoogkwalitatieve producten en het geeft ​ landbouwers veel voldoening om lokaal aan te kunnen bieden. Die wisselwerking zetten we met Leuven Boert op een smakelijke en vermakelijke manier in de kijker.”

Meer dan veertig lokale producenten en landbouwers
Op de boerenmarkt zullen meer dan veertig lokale producenten en landbouwers hun producten voorstellen en verkopen. Onder hen heel wat vertrouwde gezichten, maar ook enkele nieuwkomers waaronder CSA De Witte Beek, Voedselteams en het Fruitratje. Ook Kort'om Leuven, het distributieplatform voor korteketenproducten, zal aanwezig zijn samen met enkele producenten die aangesloten zijn bij het platform.

De compostmeesters geven naar goede gewoonte tips & tricks over composteren en kringlooptuinieren en over hoe je van een tuin een productief paradijs kan maken. Ook de bijenwagen, een mobiel infopunt over bijen, krijgt een plekje. De kleinsten kunnen zich uitleven op een grote stroberg in het midden van het Ladeuzeplein en een blotevoetenpad en zich vergapen aan enkele indrukwekkende landbouwvoertuigen. Iedereen is welkom tussen 12 en 17 uur. De toegang is gratis.

Leuven Boert is een initiatief van stad Leuven in samenwerking met de Provincie Vlaams-Brabant en de Boerenbond. Het initiatief past in de voedselstrategie van de stad waarbij onder meer gezonde en duurzame voeding gepromoot wordt en consument en producent dichter bij elkaar gebracht worden.

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]