Leuven brengt eerste budgethuurwoningen op de markt

AG Stadsontwikkeling Leuven brengt een eerste selectie budgethuurwoningen op de markt. Het betreft een divers aanbod van een twintigtal studio's, appartementen, duplexen en kamers verspreid over het Leuvense grondgebied. De huurprijs van deze woningen ligt lager dan de marktprijs. De woningen zijn bedoeld voor gezinnen die over onvoldoende financiële middelen beschikken om een kwalitatieve woning te kopen of te huren op de private markt. Geïnteresseerden kunnen zich kandidaat stellen tot zondag 15 januari 12 uur via www.agsl.be/budgetwoningen-te-huur. De komende jaren wil AG Stadsontwikkeling Leuven 200 betaalbare woningen verhuren.

Betaalbaar wonen is een prioriteit voor het Leuvens stadsbestuur. "Via verschillende pistes proberen we het recht op wonen voor iedereen in deze stad te realiseren. Er is daarbij een belangrijke rol weggelegd voor AG Stadsontwikkeling Leuven. Het autonoom gemeentebedrijf kreeg bij het begin van deze bestuursperiode een nieuwe rol toebedeeld en werd als het ware de projectontwikkelaar van de stad. De focus kwam te liggen op het uitvoeren van het stedelijk woonbeleid en het beheer van het woningpatrimonium van stad Leuven. Het accent ligt daarbij op de huurmarkt”, vertelt Evelien Peeters, ondervoorzitter van AG Stadsontwikkeling Leuven (ter vervanging van voorzitter Lies Corneillie wegens moederschapsrust). “In juni maakten we bekend dat AG Stadsontwikkeling Leuven zou voorzien in een eigen aanbod betaalbare woningen: budgethuurwoningen. Nu brengen we de eerste budgethuurwoningen op de markt. Het gaat in eerste instantie over een twintigtal woningen. Het doel is om de komende jaren 200 budgethuurwoningen te kunnen aanbieden.”

Divers aanbod
De woningen bevinden zich in residenties die AG Stadsontwikkeling Leuven in het verleden heeft ontwikkeld of die het recent heeft kunnen verwerven. Enkele maakten deel uit van het historisch woonpatrimonium van de Groep Leuven dat in 2020 werd overgedragen aan AG Stadsontwikkeling Leuven, en werden intussen gerenoveerd. Het aanbod is divers. Het gaat om kamers, studio's, duplexen en appartementen verspreid over Leuven.

De huurprijs van de woningen ligt lager dan de marktprijs. Voor een studio, duplex of appartement met één slaapkamer betaal je tussen 430 en 810 euro, voor een appartement met twee of drie slaapkamers tussen 660 en 925 euro.

Voor wie
De budgethuurwoningen zijn bedoeld voor gezinnen die over onvoldoende financiële middelen beschikken om een kwalitatieve woning te verwerven of te huren op de private markt. Sommige kandidaat-huurders kunnen ook in aanmerking komen voor een sociale woning. “We richten ons met dit aanbod op mensen voor wie het moeilijk is om het recht op wonen zelfstandig te realiseren. Zij krijgen zo de mogelijkheid om hun leven uit te bouwen vanuit een betaalbare en kwalitatieve huurwoning op korte of lange termijn", aldus Peeters. Op termijn kan dit eigen aanbod de druk op de sociale huisvesting en private huurmarkt doen afnemen.

Zich kandidaat stellen
Geïnteresseerden kunnen zich tot zondag 15 januari 2023 12 uur kandidaat stellen. Er zijn enkele voorwaarden en criteria waar kandidaten aan moeten voldoen. Zo mag je belastbaar jaarinkomen als alleenstaande zonder kinderen niet hoger zijn dan 36.413 euro. Voor alle andere gezinssamenstellingen ligt de grens op 45.516 euro (laatst gekende gezamenlijk belastbaar jaarinkomen), verhoogd met 2.331 euro voor iedere bijkomende persoon ten laste. Een puntensysteem bepaalt je rangschikking in de kandidatenlijst. Als je een band met Leuven hebt omdat je er bijvoorbeeld al woont of werkt, maak je meer kans op een budgethuurwoning. Alle informatie hierover vind je op www.agsl.be/budgethuurwoningen. ​

Wie een volledige kandidatuur indient en aan de voorwaarden voldoet, komt op de kandidatenlijst te staan. Als er meer kandidaten dan woningen zijn, neemt AG Stadsontwikkeling Leuven contact op met de eerstvolgende kandidaten zodra er nieuwe budgethuurwoningen bij komen.

 

Website preview
Budgetwoningen te huur!
Stel je kandidaat voor budgethuurwoningen in Leuven.
AGSL

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]