Leuven doorbreekt taboes met najaarsprogramma over rouw

Verlies en rouw zijn geen alledaagse thema’s. De stad en de gemeenschap zijn een belangrijke schakel om steun en erkenning te bieden aan ouders, familie en vrienden die hiermee te maken krijgen. Daarom organiseren de stad Leuven en Huis van het kind Leuven dit jaar opnieuw een taboedoorbrekend najaarsprogramma en een nocturne voor Wereldlichtjesdag, de wereldwijde herdenkingsdag voor levenloos geboren en overleden kinderen. Het uitgebreid begeleidend programma probeert rouw en verlies vanuit verschillende invalshoeken bespreekbaar te maken. Zo komen ook ziekte en verlies van een partner of een ouder kind aan bod.

Wereldlichtjesdag
“Hoe moeilijk ook: rouw en verlies maken deel uit van ons leven”, vertelt Bieke Verlinden, schepen van zorg, welzijn en begraafplaatsen. “In Leuven is al een heel parcours afgelegd om mensen te erkennen in hun verlies en ruimte te maken voor nieuwe rituelen. Zo richtte de stad in 2009 als eerste in Vlaanderen een ‘sterretjestuin’ in op de Stadsbegraafplaats. Sinds enkele jaren werken we aan nieuwe rituelen zoals Wereldlichtjesdag.” Op die dag organiseert de stad een lichtritueel en steekt op alle Leuvense begraafplaatsen op ieder kindergraf een kaarsje aan als teken van gedeeld verlies. “Ook dit jaar zullen we op zondag 8 december om 19 uur een lint van licht ontrollen, ondersteund met serene muziek”, vervolgt schepen Bieke Verlinden. “Op die manier proberen we als gemeenschap steun te bieden aan ouders, familie en vrienden door collectief dit verlies te helpen dragen. We willen mensen erkennen in hun verlies en ruimte maken voor nieuwe rituelen. Zo maken we rouw en verdriet zonder taboes en op verschillende manieren bespreekbaar en beleefbaar binnen de samenleving. Want iedereen rouwt anders. Zo herdenken we samen de dierbaren die ons ontnomen werden, op ieders eigen tempo of wijze”.

Najaarsprogramma rond rouw en verlies
De stad Leuven maakt, in de aanloop naar de jaarlijkse herdenkingsnocturne, de thema’s rond rouw en verlies vanuit verschillende invalshoeken bespreekbaar. Daarom organiseert ze, samen met Huis van het Kind, een gevarieerd en taboedoorbrekend programma over verlies, rouwverwerking en troost. Het aanbod is zeer divers: gaande van vertelmomenten en  interactieve gesprekken over uitgestelde rouw en zelfzorg binnen het gezin tot theatervoorstellingen en een film in Cinema Zed.

Ook voor families en kinderen staat er heel wat op het programma. Erg bijzonder is het unieke ‘Spinnenmetenknippen’, een toneelstuk voor kinderen óp de Stadsbegraafplaats. De voorstelling werd gecreëerd op vraag van de stad Leuven en wordt momenteel ook door verschillende andere steden op de eigen begraafplaatsen geprogrammeerd.    

Je vindt een programmaoverzicht in de brochure in bijlage of op www.huisvanhetkindleuven.be/nl/rouw-en-verlies. Als je graag één van de activiteiten bijwoont, geef dan een seintje op veva.degroote@leuven.be. Er zijn telkens enkele plaatsen gereserveerd voor journalisten. 

 

Meer vragen?

Bieke Verlinden, schepen van zorg en welzijn, wijkwerking en begraafplaatsen, tel. 016 27 41 90, gsm 0485 59 79 11, bieke.verlinden@leuven.be

 

 

Contacteer ons
Bieke Verlinden schepen van zorg en welzijn, wijkwerking en begraafplaatsen, stad Leuven
Roel van Roosbroeck verantwoordelijke begraafplaatsen
Veva De Groote Projectdeskundige gezinsondersteuning
Bieke Verlinden schepen van zorg en welzijn, wijkwerking en begraafplaatsen, stad Leuven
Roel van Roosbroeck verantwoordelijke begraafplaatsen
Veva De Groote Projectdeskundige gezinsondersteuning
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven