Leuven doorbreekt taboes rond rouw en verlies

Op Wereldlichtjesdag, iedere tweede zondag van december, worden overal ter wereld levenloos geboren en overleden kinderen herdacht met een kaarsje.  Ook in Leuven kan je op 9 december vanaf 19 uur terecht op de Stadsbegraafplaats en begraafplaats Diestseveld voor een sereen lichtritueel. Om meer ruimte te creëren voor rouw en verlies in onze samenleving koppelt de stad hier opnieuw een uitgebreid najaarprogramma aan dat deze complexe thema’s vanuit verschillende invalshoeken aanraakt.

Wereldlichtjesdag

Op Wereldlichtjesdag organiseert de stad Leuven in samenwerking met Huis van het Kind en andere partners een sereen lichtritueel met muzikale begeleiding op de Stadsbegraafplaats (sterretjestuin) en op begraafplaats Diestseveld (kinderperk). Ouders, broers en zussen, familie en kennissen kunnen er op 9 december tussen 19 en 20 uur terecht om samen stil te staan bij het gemis. Nabij het lichtritueel wordt er een warm drankje aangeboden en is er vrijblijvend gelegenheid om met elkaar na te praten. Medewerkers van de stad Leuven plaatsen die avond trouwens een kaarsje aan ieder gekend kindergraf op elke Leuvense begraafplaats als teken van erkenning en gedeeld verlies.

In de sterretjestuin op de stadsbegraafplaats wordt ook opnieuw de lichtinstallatie *Twinkle, geïnstalleerd. Iedere bezoeker krijgt een kaarsje in een mobiel om toe te voegen aan de installatie. Die groeit zo langzaam tot een wolk van lichtjes, wiegend in de wind. Zo wordt een koude decemberavond letterlijk en figuurlijk wat lichter gemaakt voor iedereen die verlies heeft gekend of deelde in de rouw.

Najaarsprogramma rond rouw en verlies

Verlies en rouw zijn geen alledaagse thema’s. Zeker wanneer het gaat over verlies van een kind tijdens de zwangerschap of bij de geboorte, of je kinderwens moest loslaten bij onvruchtbaarheid, hangt er nog steeds een zeker taboe over het rouwproces. De stad en de gemeenschap zijn een belangrijke schakel om steun en erkenning te bieden aan ouders, familie en vrienden hiermee te maken krijgen. Daarom organiseren de stad Leuven en Huis van het kind Leuven dit jaar opnieuw een uitgebreid, taboedoorbrekend programma gaande van theatervoorstellingen voor kinderen op de begraafplaatsen over films, lezingen en sofagesprekken tot praatgroepen voor diverse leeftijdscategorieën.

Je vindt een programmaoverzicht in de brochure in bijlage. Als je graag één van de activiteiten bijwoont, geef dan een seintje op veva.degroote@leuven.be. Er zijn telkens enkele plaatsen gereserveerd voor journalisten. 

 

Contacteer ons
Bieke Verlinden schepen van sociale zaken, werk en studentenzaken
Myriam Fannes schepen van begraafplaatsen, senioren, stadsreiniging en openbaar groen
Roel Van Roosbroeck verantwoordelijke begraafplaatsen
Bieke Verlinden schepen van sociale zaken, werk en studentenzaken
Myriam Fannes schepen van begraafplaatsen, senioren, stadsreiniging en openbaar groen
Roel Van Roosbroeck verantwoordelijke begraafplaatsen
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven