Leuven en de regio Oost-Brabant bundelen de krachten voor de titel Europese Culturele Hoofdstad 2030 

De stad Leuven en de regio Oost-Brabant slaan de handen ineen om de titel van Europese Culturele Hoofdstad in 2030 binnen te halen. Meer dan twintig Oost-Brabantse gemeenten hebben vandaag hun engagement al bevestigd tijdens het burgemeestersoverleg en meer zullen volgen. De samenwerking met de regio is een van de speerpunten in het eerste bidbook (de officiële kandidatuurstelling) dat op 2 september wordt ingediend. ​ De regio – goed voor meer dan een half miljoen inwoners – zet in op een nieuw en toekomstgericht verhaal waar de verbindende kracht van cultuur, kunst en erfgoed centraal staat.

“Onze stad en onze regio hebben alles in huis om Europese Culturele Hoofdstad te worden”, zegt Mohamed Ridouani, burgemeester stad Leuven. “Samenwerken zit in ons DNA, en we zijn ervan overtuigd dat dat de enige manier is om vooruit te gaan en de hele regio te versterken. Door onze krachten te bundelen met de regiogemeenten, lokale burgerinitiatieven, kunst- en erfgoedorganisaties, verenigingen, bedrijven en kennisinstellingen, willen we onze gedeelde toekomst in regio Oost-Brabant vormgeven en een voortrekkersrol spelen als toekomstlabo voor Europa.” 

Co-creatie ​
De regio is al geruime tijd betrokken bij de voorbereidingen van kandidatuur, zoals tijdens diverse ontmoetingsmomenten, bij het Droomteam 2030 – team van 30 ambassadeurs met diverse achtergronden uit Leuven en de regio, of recenter tijdens het netwerkmoment Summit of LOV waar de regio meebouwde aan het programma. Deze participatieve aanpak wordt niet alleen voortgezet, maar ook verder uitgediept om tot echte co-creatie te komen. 

Voortrekkersrol voor de regio ​
Het winnen van de titel zal het culturele leven in de regio versterken én is tegelijk een enorme kans om samen bredere maatschappelijke uitdagingen zoals mobiliteit, ruimtelijk beleid en innovatie of de verhouding tussen stad en platteland aan te pakken. Door samen te werken met burgers, organisaties, kennisinstellingen, ondernemers en bedrijven van alle niveaus, kan de regio Oost-Brabant uitgroeien tot een leidende voorbeeldregio voor heel Europa. 

Verdere stappen 

  • Momenteel hebben deze gemeenten hun engagement uitgesproken voor het project: Aarschot, Begijnendijk, Bekkevoort, Bierbeek, Boortmeerbeek, Boutersem, Diest, Geetbets, Haacht, Holsbeek, Keerbergen, Kortenaken, Kortenberg, Linter, Lubbeek, Oud-Heverlee, Overijse, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Tervuren, Tielt-Winge, Tienen en Tremelo. Bij de andere gemeenten is er veel interesse en lopen de gesprekken nog volop. ​ 
  • Op 2 september wordt het eerste bidbook (officiële kandidatuur) ingediend. Eind oktober kiest een Europese jury de steden die doorgaan naar de volgende ronde.

Hieronder vind je de contactgegevens en al enkele reacties van betrokken burgemeesters. 

Contactgegevens en quotes van enkele betrokken burgemeesters Oost-Brabant.pdf

PDF - 366 Kb

 

 

Website preview
Leuven Europese Culturele Hoofdstad 2030
Leuven gaat zonder meer voor de titel Europese Culturele Hoofdstad in 2030. De voorbereidingen lopen volop.
Stad Leuven

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Neem contact op met

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be