Leuven en de Vlaamse ruimtevaartsector lanceren missie naar de ruimte tijdens Space Days op 25 en 26 maart

Eind maart is Leuven de plaats bij uitstek voor alle ruimtefanaten. Op vrijdag 25 en zaterdag 26 maart vinden er namelijk de Space Days plaats, een ambitieuze tweedaagse helemaal in het teken van ruimtevaart. De universiteitsstad verwelkomt jong en oud voor een indrukwekkende trip naar de ruimte. Op het programma: een seminarie, een jobbeurs, buitenaardse lezingen, boeiende workshops en verrassende ontmoetingen. Zo kan je er onder meer persoonlijk kennismaken met astronauten Frank De Winne en Dirk Frimout. Lieven Scheire komt je alles vertellen over zijn passie voor de ruimte en Hetty Helsmoortel over haar ESA-selectieprocedure. 

“Het programma van de Space Days ziet er veelbelovend uit”, vertelt schepen Denise Vandevoort.  “Fijn dat we wetenschap en innovatie in de ruimtevaart op laagdrempelige wijze aan het grote publiek kunnen brengen. Met indrukwekkende ESA-topstukken, demo’s en citizen science projecten staat verwondering bij jong en oud centraal in het laatste weekend van maart.”

Vlaams minister van Economie, Innovatie en Wetenschapsbeleid Hilde Crevits, grijpt de Space Days aan om haar nieuw Vlaams Impulsprogramma Ruimtevaarteconomie voor te stellen aan het brede publiek tijdens een seminarie georganiseerd door VRI, de vereniging van de ruimtevaartsector. Minister Crevits licht toe: “Ruimtevaarttechnologie is vandaag niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Data uit de ruimte bieden nieuwe wetenschappelijke inzichten en leiden tot de ontwikkeling van innovatieve producten en diensten, ten voordele van de hele Vlaamse samenleving. Bovendien spreekt de ruimtevaart erg tot de verbeelding van jong en oud en is het zo een dankbare hefboom om onze jongeren warm te maken voor een studiekeuze of loopbaan in een van de vele STEM-richtingen.”

Het programma op vrijdag 25 maart richt zich met het seminarie, de jobbeurs en een  belevingsparcours voor scholen hoofdzakelijk tot bedrijven en het onderwijs. Studenten die dromen van een loopbaan in de ruimtevaart komen in contact met belangrijke ruimtevaartspelers. Frank De Winne spreekt schoolkinderen toe en ook Dirk Frimout is  van de partij. Enkele uitverkorenen maken kans op een meet & greet met de bekende astronauten. Ruimtevaart een exclusieve mannenwereld? Het programma Ladies@Space – een speeddating met vrouwelijke ruimtevaartprofessionals speciaal bedoeld voor 15- tot18-jarige meisjes – bewijst alvast het tegendeel. 

Zaterdag 26 maart ontvangt de Bib Leuven Tweebronnen Lieven Scheire en Hetty Helsmoortel. Er is een breed programma voor jong en oud met lezingen, workshops en doe-activiteiten doorheen de dag. Kijk je ogen uit bij tal van fascinerende ruimtetuigen en ESA-topstukken, zoals een 6 meter hoge replica van de raket Ariane 6 of een PROBA 2-satelliet op ware grootte. Eén van de  hoogtepunten van het programma zijn de experimenten voor durvers, waar je onder deskundige begeleiding van team Scheire ontdekt hoe je een waterraket of microfoon bouwt. In het mobiel planetarium nemen dichters Jens Meijen en Lotte Dodion je mee op een poëtische reis naar de sterrenhemel en kan je wegdromen bij ruimtemuziek gecomponeerd door de Leuvense componist Adriaan Swerts.

Ook in maakleerplek valt er heel wat te beleven. Edison dokterde een belevingsparcours voor de hele familie uit waar je aansluit bij verschillende workshops rond robotica, programmeren en technologie.

Praktische info

De Space Days vinden plaats op 25 en 26 maart 2022 op volgende locaties in Leuven:

  • Universiteitshal KU Leuven, Naamsestraat 22
  • De Bib Leuven Tweebronnen, bereikbaar via de Diestsestraat 49 en Rijschoolstraat 4
  • Maakleerplek, Stapelhuisstraat 13/15

Je vindt het volledige programma op leuven.bibliotheek.be/spacedays.

De meeste activiteiten zijn gratis, vooraf inschrijven is noodzakelijk via leuven.bibliotheek.be/spacedays. De activiteiten verlopen volgens de dan geldende coronamaatregelen.

Journalisten die een interview, tickets of meer info wensen kunnen terecht bij de specifieke contactpersonen.  Extra beeldmateriaal vind je via deze link.

 

Deze tweedaagse wordt georganiseerd door Flanders Space (VRI), KU Leuven, de Bib Leuven, Edison, Belgian Astronaut Week, ESERO Belgium, ESA, KU[N]ST Leuven en de KU Leuven/UGent Master of Space Studies.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]