Leuven gaat volop voor vrijwilligerswerk

Tijdens de Week van de Vrijwilliger, van 23 februari tot 3 maart, brengt de stad Leuven het vrijwilligerswerk dichter bij de Leuvenaars. Er zijn heel wat mogelijkheden om je in te zetten als vrijwilliger. Het is echter niet altijd eenvoudig om de juiste match te vinden tussen de vele mensen die zich graag vrijwillig willen inzetten en de organisaties die op zoek zijn naar vrijwilligers. Daar komt nu verandering in. Met een tool van het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk vinden geïnteresseerden voortaan vrijwilligersmogelijkheden in hun eigen buurt op de website van de stad Leuven, via www.leuvenvrijwilligt.be.

Leerlingen helpen met huiswerkbegeleiding, een bezoek brengen aan ouderen die nood hebben aan gezelschap, boeken op zijn plaats zetten in de bib of helpen in het onderhoud van een natuurgebied. Het gebeurt allemaal door vrijwilligers. “Het werk van al deze vrijwilligers vervult een fundamentele rol in onze samenleving en draagt bij tot het sterke sociale weefsel dat Leuven zo typeert”, vertelt Bieke Verlinden, schepen van zorg en welzijn. “Het is echter niet altijd eenvoudig om de vele mensen die zich graag vrijwillig willen inzetten te matchen met organisaties die op zoek zijn naar vrijwilligers”, vervolgt de schepen. “Daarom rolt de stad Leuven een ambitieus vrijwilligersbeleid uit dat Leuvense organisaties en verenigingen en (potentiële) vrijwilligers dichter bij elkaar brengt en ondersteunt.”

Het startpunt is de ruimere databank www.vrijwilligerswerk.be, van het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk. Daar kunnen verenigingen gratis en eenvoudig een account aanmaken en verschillende vrijwilligersvacatures ingeven. Onder andere met behulp van de tool van het Steunpunt zet de stad Leuven nu alles op alles om het vrijwilligerswerk in en rond de stad te ondersteunen, promoten en waarderen. Alle vacatures voor Leuven worden vanaf nu automatisch zichtbaar op de stadswebsite, dankzij www.leuvenvrijwilligt.be. Vraag en aanbod in en rond de stad worden dus veel dichter bij elkaar gebracht. Zo wordt het voor Leuvenaars heel wat gemakkelijker om de vrijwilligersmogelijkheden in Leuven te ontdekken.

“De lancering van deze vrijwilligerswerkdatabank is het startschot om nog veel meer mogelijk te maken op vlak van vrijwilligerswerk”, besluit schepen Bieke Verlinden. “De bedoeling is een hecht netwerk voor lokaal vrijwilligerswerk uit te bouwen, waardoor zowel vrijwilligers als vrijwilligersorganisaties ondersteund worden en de Leuvenaars hun engagement voor de samenleving ten volle kunnen inzetten.”

Contacteer ons
Bieke Verlinden schepen van zorg en welzijn, wijkwerking en begraafplaatsen, stad Leuven
Eline Vanhaverbeke deskundige vrijwilligerswerk stad Leuven
Bieke Verlinden schepen van zorg en welzijn, wijkwerking en begraafplaatsen, stad Leuven
Eline Vanhaverbeke deskundige vrijwilligerswerk stad Leuven
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven