Leuven haalt Europese steun binnen voor strategische infrastructuurprojecten
De stad Leuven ontvangt, samen met het Agentschap Wegen en Verkeer en De Lijn, ruim drie miljoen euro aan Europese subsidies. Die middelen zullen gebruikt worden in de voorbereiding van grootschalige infrastructuurprojecten zoals de Knoop van Kessel-Lo en de stationsomgeving. Europa bevestigt hiermee de sleutelpositie van Leuven als centrale as binnen het Europese netwerk van spoorwegen, autosnelwegen, bus- en fietsverbindingen. Met het station als centrale draaischijf worden de verschillende wetenschapsparken in en rond Leuven beter met elkaar verbonden én stevig verankerd in de Europese kennis- en gezondheidseconomie.
Uitdagingen en kansen voor een groeiende stad
Leuven staat de komende jaren voor grote uitdagingen. De stad groeit in sneltempo, zowel qua inwonersaantal als economisch belang, en is het hart van een snelgroeiende kenniseconomie. Om Leuven en belangrijke kenniscentra zoals Wetenschapspark Arenberg, UZ Leuven en het toekomstige wetenschapspark Leuven Noord vlot bereikbaar te houden voor alle weggebruikers – te voet, met de fiets, het openbaar vervoer én de wagen – én om duurzame stadsontwikkeling te garanderen, zijn omvangrijke infrastructuurprojecten noodzakelijk.
Focusproject: Knoop van Kessel-Lo
De belangrijkste focus ligt op de Knoop van Kessel-Lo. “De Knoop van Kessel-Lo is een cruciale schakel tussen Leuven-station en het nieuwe wetenschapspark Leuven Noord. Het is een kruispunt waar we verkeersveiligheid, vlotte doorstroming en leefkwaliteit willen laten samenkomen”, zegt Leuvens schepen van mobiliteit en ruimtelijke planning Dirk Vansina.
De Knoop krijgt veilige, vlotte verbindingen met uitgebreide fietsinfrastructuur – waaronder een nieuwe fietsbrug – ruimte voor nieuwe bouwprojecten én een verbeterde toegang tot het station.
Breder infrastructuurnetwerk
Daarnaast wordt de Europese subsidie ook ingezet voor studies van andere belangrijke Leuvense mobiliteitsinfrastructuur. Schepen Vansina: “Zo willen we in samenspraak met De Lijn het huidige busstation structureel laten aanpassen, met oog op een verbeterde veiligheid voor gebruikers en een vlottere doorstroming voor de bussen.”
Ook verschillende grote verkeersassen krijgen een upgrade, waaronder de Diestsesteenweg – die op termijn een corridor voor hoogwaardig openbaar vervoer wordt – en de heraanleg van de Leuvense Ring en de Mechelsesteenweg. “Dankzij deze middelen brengen we al die projecten in een stroomversnelling”, aldus schepen Vansina.
Europese steun voor duurzame mobiliteit
Voor de uitvoering van al deze projecten is een grondige voorbereiding onmisbaar. Daarom dienden de stad Leuven, het Agentschap Wegen en Verkeer en De Lijn samen een subsidiedossier in bij het CEF-fonds, een Europees fonds dat investeert in studiekosten en investeringen voor infrastructuurprojecten die de verbinding tussen belangrijke Europese economische centra versterken.
Van de bijna zes miljoen euro aan ingediende studie- en personeelskosten, wordt de helft gesubsidieerd door Europa. De verdeling van de financiële steun is als volgt: de stad Leuven ontvangt 67%, het Agentschap Wegen en Verkeer 30% en De Lijn 3%.
Europa erkent Leuven als knooppunt
Met de goedkeuring van dit subsidiedossier bevestigt Europa de sleutelpositie van Leuven als centrale as binnen het Europese netwerk van spoorwegen, autosnelwegen, bus- en fietsverbindingen. Dit benadrukt het belang van een geïntegreerde en duurzame mobiliteit die zowel de inwoners van Leuven, de regio als de bredere Europese kennis- en gezondheidseconomie ten goede komt.