Leuven helpt tien circulaire ondernemers bij opstart van hun zaak

In samenwerking met partner werecircle, biedt stad Leuven tien ondernemers (in spé) een uniek traject op maat aan om hun circulaire onderneming op te starten of uit te bouwen. Ondernemen zonder afval te genereren en het maximaal hergebruik van grondstoffen en producten staan centraal bij deze vorm van ondernemen. De stad richtte eerder al een speciaal loket op in maakleerplek waar mensen met ambities in circulair ondernemen terechtkunnen met al hun vragen. Dit initiatief kadert in de strategie om van Leuven een circulaire stad te maken.

“Bedrijven kunnen het circulaire gedachtegoed in hun werking integreren door zo weinig mogelijk afval te creëren, producten zo lang mogelijk in gebruik te houden of ze op zo’n manier te ontwerpen dat ze later hergebruikt kunnen worden. Om ondernemers bij het uitbouwen van hun business  te ondersteunen biedt de stad in samenwerking met werecircle een begeleidingstraject op maat aan. Begin deze maand stapten tien enthousiastelingen in het mentor programma ”, licht schepen van klimaat en duurzaamheid David Dessers toe. De diversiteit van de circulaire ambities van de deelnemers - textiel, voeding, bouw, high tech - illustreert perfect dat deze principes in elke sector toegepast kunnen worden.

Drie intensieve maanden
Gedurende drie maanden delen de deelnemers tijdens collectieve en individuele sessies good practices, zetten ze ambitie in de praktijk om en gaan ze na welke impact circulaire businessmodellen kunnen hebben. De starters kregen tot nu toe een introductie bestaande uit elf webinars. Komende weken gaan de deelnemers dieper in op de positionering van de waardeketen, het opsporen van partners en middelen voor circulaire productie, het analyseren van de behoeften van klanten en gebruikers en merkbeheer.

“Om de milieu- en klimaatimpact van textielproductie en -consumptie te beperken moet de sector inzetten op een langere levensduur van producten, meer hergebruik en betere recyclage. Met Smoll wil ik via een circulair verkoopsysteem van kinderkleding daaraan bijdragen. Concreet, als je een truitje van Smoll koopt, mag je een vorige, te klein geworden aankoop terug brengen. Zo krijg je een korting en de teruggebrachte trui krijgt een tweede leven in het tweedehands aanbod. Onbruikbare teruggebrachte stuks verwerken we in kleine accessoires of als vulling voor knuffeltjes ”, vertelt een van de deelnemers, Karmien Nys van Smoll. "Ik leerde via BAAS al veel bij over ondernemerschap, maar de circulaire expertise in mijn businessplan miste nog. Met dit traject bouw ik een netwerk op, leer ik bij over wat ik met reststromen kan doen en stem ik af met gelijkgestemden.”

maakleerplek
“Maakleerplek is de ideale locatie voor dit initiatief. Het behoort tot de missie van maakleerplek om ondernemers in contact te brengen met partners die hen kunnen helpen om samen een uitdaging in de stad aan te pakken. In maakleerplek zitten onder andere MAAKbar en de mensen van CORE die veel expertise hebben met het reduceren van de materialenstromen.  Ondernemers met een hart voor hergebruik hebben elkaar nodig en ze vinden elkaar aan de Vaart. Want vernieuwend werken kan alleen maar door samenwerkingen op te zoeken en ambitieuze doelen te zetten”, vult schepen van economie Lalynn Wadera aan.

Loket
Dit programma is een aanvulling op het circulair loket dat al enkele maanden gevestigd is in maakleerplek en een groot succes is. “We hielpen de afgelopen maanden al heel wat Leuvense ondernemers verder met hun vragen over circulair ondernemen. Dat gaat van vragen over wat ze kunnen doen met hun teveel aan plastics, textiel, hout, metaal of andere materialen tot vragen over een circulair businessmodel of  hoe ze circulariteit kunnen integreren in hun kmo. We doen beroep op ons netwerk van experten om elke ondernemer verder te helpen en willen daarnaast ook een klankbord zijn om ondernemers te steunen bij hun plannen”, vertelt Geert Vaes, expert circulair ondernemen die het loket bemant.

Strategie
Samen met het circulair loket kadert dit traject in de strategie ‘Leuven Circulair’. “De circulaire transitie is een belangrijke voorwaarde om Leuven klimaatneutraal te maken. Het gebruik van materialen vormt immers een belangrijke bron van CO2-uitstoot. Circulair ondernemen is toekomstgericht, efficiënt en veerkrachtig”, kadert schepen van klimaat en duurzaamheid David Dessers het initiatief.

Meer info
Het loket is gevestigd in maakleerplek (Stapelhuisstraat 13-15, Leuven) en is elke maandag open van 9 tot 17 uur. Iedereen kan dan langskomen, een afspraak is niet nodig. Geïnteresseerde ondernemers kunnen hun vragen ook via e-mail (leuvencirculair@leuven.be) of telefonisch (0470 90 28 05) stellen.

Dit traject kadert in het Europese Horizon2020 project Pop-Machina, waaraan stad Leuven deelneemt. Pop-Machina wil gedurende vier jaar de maak-beweging in Europa versterken. Daartoe heeft het een circulaire makersgemeenschap en dito makerspace opgezet in zeven steden in Europa, waaronder Leuven. Met Pop-Machina wil stad Leuven de circulaire werking binnen maakleerplek ondersteunen en uitbouwen, de Materialenbank uitbouwen en circulaire makers en producten zichtbaar en kenbaar maken.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Neem contact op met

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be