Leuven herdenkt nucleaire aanvallen op Hiroshima en Nagasaki en roept op tot kernwapenverbod

Op 6 en 9 augustus 1945 sloegen atoombommen in op respectievelijk Hiroshima en Nagasaki. Om deze verschrikkelijke gebeurtenissen te herdenken en uit solidariteit met de slachtoffers laat het Leuvense stadsbestuur de vlag van Mayors for Peace (Burgemeesters voor Vrede) wapperen aan het stadskantoor van 6 tot 9 augustus. De stad roept bij deze gelegenheid ook opnieuw op tot een kernwapenverbod. Aan de vooravond, op 5 augustus, herdenken de Leuvense Vredesbeweging en Pax Christi Hiroshima en Nagasaki met ‘Lichtjes voor Vrede’ in de Sint-Michielskerk.

Op 6 augustus 1945 om 8.15 uur plaatselijke tijd sloeg een atoombom in op Hiroshima. Drie dagen later om 11.02 uur werd ook Nagasaki het slachtoffer van een atoomaanval. “Door van zaterdag 6 augustus om 8.15 uur tot dinsdag 9 augustus om 11.02 uur de vlag van Mayors for Peace uit te hangen, toont Leuven als vredesstad zich solidair met de twee steden die het slachtoffer werden van kernwapens”, licht schepen van mondiaal beleid Lies Corneillie toe.

De atoombommen legden beide Japanse steden in puin en maakten meer dan 210.000 slachtoffers. Zelfs nu nog, 77 jaar na de bombardementen, hebben veel hibakusha (overlevenden van de aanvallen) last van de fysieke en emotionele nawerkingen van straling. De hibakusha blijven over de hele wereld de vurige wens verspreiden dat niemand nog ooit zou lijden als zij.

Mayors for Peace
In 1982 richtten de burgemeesters van Hiroshima en Nagasaki het internationale netwerk Mayors for Peace op tijdens een speciale bijeenkomst van de Verenigde Naties voor ontwapening. Onder het voorzitterschap van beide steden ijvert het netwerk voornamelijk voor nucleaire ontwapening. Vandaag telt het netwerk 8.265 leden in 166 landen. België telt 395 leden, waaronder Leuven. De stad zal haar buitenlandse zustersteden - Cristian in Roemenië, Krakau in Polen, Lüdenscheid in Duitsland, Rennis in Frankrijk en ’s-Hertogenbosch in Nederland - ​ ook oproepen om zich aan te sluiten bij het netwerk Mayors for Peace.

Burgemeester Mohamed Ridouani: “Vandaag onderlijnen we nog eens extra dat Leuven een voortrekker is op het vlak van verdraagzaamheid en verbondenheid, in een wereld waar de polarisering tussen gemeenschappen groeit. Je veilig voelen is een basisvoorwaarde voor welbevinden. Helaas zijn er nog veel plaatsen waar mensen dagelijks te maken hebben met geweld en conflict. Ook in Europa: de oorlog in Oekraïne woedt nog steeds. De vredesboodschap moet dus blijvend verspreid worden, ook al hebben wijzelf het hier best goed. Want elke mens heeft recht op een veilige, stabiele leefomgeving.”

Kernwapenverbod
“We benadrukken vandaag ook nog eens dat we als stad mee blijven ijveren voor nucleaire ontwapening en een duurzame wereldvrede”, aldus schepen Corneillie. “De huidige geopolitieke situatie maakt het belang van wereldwijde nucleaire ontwapening pijnlijk duidelijk.” Het Verbodsverdrag op Kernwapens dat op 22 januari 2021 in werking trad, is door België nog steeds niet ondertekend of geratificeerd. Het stadsbestuur ondertekende op 26 juli 2021 nog eens het ICAN Cities Appeal, een wereldwijde oproep van steden en gemeenten ter ondersteuning van het kernwapenverbod, en blijft er bij de federale regering op aandringen om werk te maken van de ondertekening van het Verbodsverdrag op Kernwapens.

Activiteiten ​
Ook de Leuvense Vredesbeweging en Pax Christi herdenken Hiroshima en Nagasaki. Dat doen ze op 5 augustus om 19.30 uur met ‘Lichtjes voor Vrede’ in de Sint-Michiels Vredeskerk. Op het programma staan een vredeskansel, muziek en Japanse lampionnenceremonie. Ook de tentoonstelling ’60 jaar kernwapens in België en stappen naar echte vrede zonder kernwapens’ wordt dan geopend. Iedereen is welkom op deze herdenkingsplechtigheid. De hele maand augustus kan je de tentoonstelling gratis bezoeken. “We hopen dat heel wat Leuvenaars de weg zullen vinden naar deze activiteiten en zullen stilstaan bij een kernwapenvrije toekomst”, besluit Corneillie.

 

Website preview
Mayors for Peace
Help us achieve 10,000 member cities!Mayors for Peace aims to expand its membership to create real momentum for the real
Mayors for Peace

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]