Leuven herdenkt slachtoffers van bombardementen mei 1944

Tachtig jaar geleden, op 11, 12 en 13 mei 1944 om precies te zijn, werd Leuven zwaar getroffen door bombardementen. ​ De stad Leuven organiseert op zondag 12 mei om 17 uur een plechtigheid aan de Sint-Martinuskerk in Wilsele om de vele slachtoffers die toen vielen te herdenken. Na het voorlezen van hun namen worden er bloemen gelegd aan het monument ter nagedachtenis van de burgerlijke en militaire slachtoffers van de bombardementen in Wilsele en klinkt de Last Post. ​ ​

Op 4 september ’44 zou Leuven bevrijd worden, maar in de laatste oorlogsmaanden werd de stad nog ongemeen hard getroffen. “Leuven werd tijdens die meidagen het slachtoffer van geallieerde bommen, bedoeld om toe te slaan op het rangeerterrein en de spoorwerkplaatsen, die in handen waren van de Duitse bezetter. Het slechte weer zorgde voor een tragische verwarring, want de bommen weken af naar de huizen van Wilsele, waar talloze burgerslachtoffers vielen”, vertelt schepen van burgerzaken Dirk Vansina.

Ook het centrum van Leuven betaalde een enorme tol. De Sint-Pieterskerk, het Rector De Somerplein, de Sint-Geertruikerk, de Sint-Michielskerk en het Heilig Drievuldigheidcollege op de Oude Markt werden volledig vernield. De wijk Blauwput in Kessel-Lo werd eveneens tot puin herschapen. Tijdens drie helse dagen vielen er in Leuven 233 slachtoffers, zowel burgers als militairen.

“Eerst was er het aanhoudend en eentonig gebrom van de tientallen zware forteressen die overtrokken. Daarbij kwam dan het staccato van het Duitse afweergeschut en nu en dan het huilend optrekken of neerduiken van jachtvliegtuigen. En dan begonnen de schokken van de vallende en ontploffende bommen. […] De bombardementen op Leuven zijn me als een soort van nachtmerrie bijgebleven.” Zo verhaalde getuige Sylvain Libert, een kind tijdens de meidagen van 1944, vele jaren na datum in ‘Het Leuvense oorlogsverhalenboekje’.

Herdenkingsplechtigheid
De geschiedenis is bekend maar de herinnering en de herdenking raakten wat in de vergeethoek. Daarom wordt nu voor het eerst sinds lange tijd opnieuw een plechtige herdenking georganiseerd op zondag 12 mei aan de Sint-Martinuskerk in Wilsele, met een bloemenhulde en de Last Post. Tijdens de plechtigheid worden de namen van de 33 burgerslachtoffers en 15 militaire slachtoffers (bemanning van de twee Lancasters) slachtoffers voorgelezen. Op de graven worden kaarsen geplaatst. Nieuwe infopanelen op de begraafplaats geven ook meer duiding bij de gebeurtenissen van 11, 12 en 13 mei.

Werken aan vrede
Met de herdenking wil de stad Leuven de herinnering aan een gitzwarte bladzijde uit haar geschiedenis levendig houden. Zo legt schepen Vansina uit. “De gebeurtenissen van 80 jaar geleden staan weinigen nog op het netvlies gebrand, maar de lessen van toen zijn de lessen van nu. Als je oorlog wil voorkomen, moet je aan vrede werken. Daarom veroordelen we elke vorm van geweld die onschuldige slachtoffers treft. En laten we als stad onze stem horen tegen de gruwelijke oorlogen in Oekraïne, Gaza en Afrika. Die plicht hebben we, ten aanzien van alle slachtoffers die aan oorlogsgeweld ten onder gingen, in Leuven en elders in de wereld.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Neem contact op met

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be