Leuven investeert in onderhoud sportinfrastructuur

Stad Leuven investeert constant in sportinfrastructuur. Niet enkel in nieuwe, maar ook in grondig onderhoud van haar bestaande sportinfrastructuur. De voorbije weken kregen verschillende sportlocaties een opfrisbeurt.

Zo verving de stad vorige week de houtsnippers op de Finse piste in park Heuvelhof. Daarnaast kregen het hoofdterrein van Ymeria Wijgmaal en de voetbalterreinen van Boudewijnstadion sterke en energiebesparende LED-verlichting en zullen bezoekers binnenkort gebruik kunnen maken van wifi in drie extra sporthallen in Leuven en deelgemeenten.

“En dit is maar een kleine greep uit het reguliere onderhoud van onze Leuvense indoor en outdoor sportinfrastructuur om ze ook in de toekomst Europese Sportstad-waardig te houden”, zegt schepen van sport Johan Geleyns.

60m³ houtsnippers
Vorige week vulde de stad de toplaag van de Finse piste in park Heuvelhof in Kessel-Lo aan met nieuwe houtsnippers. Daar ligt een verlichte Finse piste van ongeveer 1 kilometer lang. Het onderhoud kadert in een volledige heraanleg van het park. “De piste is dringend aan renovatie toe, want de huidige piste dateert van 2009”, vertelt Johan Geleyns. “In afwachting van de heraanleg kunnen lopers dankzij de nieuwe houtsnippers weer comfortabeler en veiliger bewegen. Zeker gezien het succes van de Finse piste in deze speciale tijden. Ik heb de piste alvast uitgetest en goedgekeurd.”

De start van de werken aan het park is voorzien in het voorjaar van 2023. Tot het zover is, behoudt de Finse piste zijn huidige vorm, maar bij de heraanleg wil stad Leuven een zo doorlopend mogelijke piste aanleggen, want die wordt nu geregeld onderbroken door verharde wegen. Ook de kleinere Finse piste aan KA Redingenhof in Leuven krijgt nieuwe houtsnippers. Samen met park Heuvelhof is dat goed voor zo’n 60 kubieke meter houtsnippers en 1.150 meter vernieuwde loopinfrastructuur.

LED-verlichting voetbalvelden
Eind 2020 werden alle voetbalterreinen aan het Boudewijnstadion in Kessel-Lo voorzien van energiebesparende LED-verlichting. Ook het A-terrein van sportcomplex Ymeria in Wijgmaal kreeg onlangs nieuwe LED-verlichting om aan de officiële voorwaarden van de Koninklijke Belgische Voetbalbond te voldoen. Daarin is een minimum verlichtingssterkte van 200 lux opgenomen voor clubs die actief zijn in de 2de amateurklasse.

“Eén van de voordelen van deze nieuwe LED-verlichting is dat avondwedstrijden- en trainingen onder betere omstandigheden kunnen plaatsvinden”, licht Johan Geleyns toe. “Maar uiteraard is de nieuwe verlichting ook energiezuiniger. In vergelijking met de oude verlichting wordt er 2,3 keer minder energie verbruikt. Het loont dus zeker en vast om deze investeringen te doen.”

Wifi in stadsgebouwen
Stad Leuven rust een aantal openbare stadsgebouwen uit met extra apparatuur, zodat bezoekers ook op die plaatsen gebruik kunnen maken van wifi-verbinding. Verschillende sportaccommodaties beschikken reeds over wifi: sporthal Ymeria, sporthal Rijschool, sportcomplex Kessel-Lo, sporthal Heverlee, sporthal Korbeek-Lo en de Sportschuur in Wilsele. Binnenkort komen er daar nog drie bij. Het gaat om sport- en turnhal Boudewijnstadion, sporthal Wilsele-centrum en dans- en ringsportzaal ‘t Celestijntje.

“Hoewel sommige gebouwen wat ouder zijn, willen we ze wel laten meegaan met de tijd. Het moet niet altijd volledig nieuw zijn om in moderne infrastructuur te voorzien. Wifi aanbieden in deze stadsgebouwen past in die redenering, want verschillende clubs hebben bijvoorbeeld wifi nodig voor het invullen van wedstrijdformulieren en doorgeven van wedstrijduitslagen”, besluit schepen Geleyns.

Contacteer ons
Johan Geleyns schepen van sport, handel en werk, stad Leuven
Mieke Van Schepdael adviseur sportbeheer en sportbeleid
Johan Geleyns schepen van sport, handel en werk, stad Leuven
Mieke Van Schepdael adviseur sportbeheer en sportbeleid
Over Stad Leuven

In de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven