Leuven investeert in Urban Sports Park in Wilsele

Urban Sports (BMX, steppen, skaten, bladen en parkour) is erg populair, ook in Leuven. De stad zal daarom een multifunctioneel sport- en vrijetijdspark realiseren. Als locatie koos de stad de terreinen aan het oude voetbalveld in de Verbroederingstraat in Wilsele. Die wachten al lange tijd op een nieuwe invulling. Het gaat om een tijdelijke inrichting voor enkele jaren. Op lange termijn wordt deze recreatiezone meegenomen in de ruimere ontwikkeling van de Ymeria-site (masterplan Wijgmaal).

Aanwinst voor een sportieve stad
Schepen van jeugd Dirk Vansina: “Het valt me op dat Urban Sports meer is dan ontspanning of een pure vorm van sport. Deze vrije vorm van bewegen lééft in onze stad, de lessen parkour aan Hal 5 zitten volledig vol. In Leuven willen we inzetten op een ruim aanbod aan infrastructuur voor vrije tijd en sport, dus zo’n Urban Sports Park is een mooie aanwinst.”

“Met het WK Wielrennen in het vooruitzicht is het voor onze stad het moment bij uitstek om dit te realiseren”, vult schepen van sport Johan Geleyns aan. “Als Europese Sportstad 2021 hebben we een ambitieus beweegbeleid om sporten zo toegankelijk mogelijk te maken. Met het Urban Sports Park realiseren we voor een stuk die ambitie en zetten we ten volste in op sportbeleving.”

Twee pumptracks
In het Urban Sports Park zal de stad twee pumptracks aanleggen, een voor initiatie en een voor gevorderden. Een pumptrack is een aaneengesloten circuit van bulten en bochten die elkaar ritmisch opvolgen. Dat maakt het een geschikte plek voor crossfietsen (BMX), mountainbikes, stuntstepjes, loopfietsen, inline skates, longboards en skateboards. Het is een multifunctioneel en duurzaam parcours in de buitenlucht. “De vraag naar zo’n pumptrack leeft al langer bij kinderen en jongeren, dus ik ben ervan overtuigd dat ze uitkijken naar dit parcours”, zegt schepen van sport Johan Geleyns.

“Skaten is enorm populair geworden, zeker tijdens de voorbije lockdown periodes waarin bewegen in de buitenlucht zowat de enige optie was voor kinderen en jongeren”, licht schepen van jeugd Dirk Vansina toe. “We willen dan ook heel graag tegemoet komen aan die structurele nood van jongeren naar meer skate-infrastructuur.”

Traject en participatie van de buurt
De stad gaat nu op zoek naar een ontwerper en legt de lancering van het bestek vanavond ter goedkeuring voor aan  de gemeenteraad. Als het eerste schetsontwerp van het park met inplanting en groenbuffer klaar is, volgt een overlegmoment met de buurtbewoners. Zij krijgen mee inspraak over de invulling van het terrein. Als alles volgens plan verloopt, wordt het terrein dit jaar nog aangelegd.

Heraanleg Verbroederingsstraat en Alfons Fierensstraat
“Naast de aanleg van dit Urban Sports Park willen we de Verbroederingsstraat en Alfons Fierensstraat grondig vernieuwen”, legt schepen van openbare werken Dirk Vansina uit. ““Er komt een volledig nieuw wegdek en ook de riolering wordt vernieuwd. De bewoners van de deze straten ontvingen eind december een brief hierover.”

 

Contacteer ons
Dirk Vansina schepen van openbare werken, restauraties, jeugd en burgerzaken, stad Leuven
Johan Geleyns schepen van sport, handel en werk, stad Leuven
Mieke Van Schepdael sportdienst
Katelijne Wouters jeugddienst
Dirk Vansina schepen van openbare werken, restauraties, jeugd en burgerzaken, stad Leuven
Johan Geleyns schepen van sport, handel en werk, stad Leuven
Mieke Van Schepdael sportdienst
Katelijne Wouters jeugddienst
Over Stad Leuven

In de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven