Leuven investeert in waterkwaliteit en efficiënt rioolbeheer

Gisteren (woensdag 4/11) werd een Pano-reportage uitgezonden over de rioleringen in Vlaanderen.  Daaruit blijkt dat er in Vlaanderen nog zo’n 400.000 woningen niet zijn aangesloten op een riolering. In Leuven is dat een ander verhaal, de stad investeert al langer in een efficiënt rioolbeheer.

Investeringen lonen
In Leuven zijn al 96 % van de woningen aangesloten op de riolering en wordt 94% van het afvalwater gezuiverd. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM),  dat een rapport publiceerde over de financiële cijfers van rioolbeheer in Vlaanderen. In deze cijfers zijn de Individuele Waterzuiveringsinstallaties (IBA’s) niet begrepen. In Leuven werden op plekken waar het heel kostelijk zou zijn om riolering aan te brengen, individuele waterzuiveringsinstallaties geplaatst, recent nog bij de Damiaanscouts in Wilsele.

Het stadsbestuur investeert jaarlijks zo’n 17 miljoen euro in het openbaar domein. Daarvan is een heel belangrijk aandeel (zo’n 10 miljoen euro) gerelateerd aan rioleringswerken. Dat is nodig om de waterkwaliteit te garanderen. “Leuven scoort daarmee zeer hoog ”, aldus Dirk Vansina, schepen van openbare werken. “Het is een werk dat weinig zichtbaar is maar zo fundamenteel noodzakelijk voor ons milieu.”

Zo zet de stad Leuven in op het realiseren van nieuwe rioleringsinfrastructuur en op het onderhouden van de bestaande. Dirk Vansina, schepen van openbare werken, legt uit: “Investeren in riolering nemen dus een heel belangrijk aandeel in beslag bij investeringen in het openbaar domein. Er moeten diepe sleuven gegraven worden, wat het een moeilijk en tijdrovend werk maakt. De rioleringswerken nemen vaak meer dan de helft van de tijd in beslag bij wegenwerken. Ze veroorzaken veel hinder bij de omwonenden, en na de heraanleg van het wegdek zie je er niets meer van. Maar ze zijn dus erg noodzakelijk. Daarom vernieuwen we bij grote investeringswerken altijd de riolering. We leggen dan een dubbel stelsel aan zodat afvalwater en regenwater wordt gescheiden. Dit is nodig om de kwaliteit van onze waterlopen en de zuivering van het afvalwater te verbeteren en om overstromingen te vermijden.”

Momenteel legt Aquafin een rioolcollector aan in de Van Waeyenberghlaan. Deze rioolcollector zal een extra deel van het Leuvens afvalwater naar het waterzuiveringsstation in Kessel-Lo brengen. Ook in de Mechelsestraat vernieuwt de stad de riolering. “Met beide werven zullen we een extra vooruitgang boeken in de afkoppeling van woningen en in de zuivering van afvalwater”, laat Dirk Vansina nog weten.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]