Leuven is Europese Sportstad 2021

Na de titel van Europese Innovatiehoofdstad is Leuven nog een titel rijker. In 2021 mag Leuven zich Europese Sportstad noemen.

Na enkele maanden nagelbijten is het zover. De stad Leuven kreeg het verlossende nieuws dat de inspanningen die men al jarenlang levert om Leuven sportief op de kaart te zetten beloond worden met de titel Europese Sportstad 2021. Ieder jaar kunnen Europese steden zich kandidaat stellen om Europese Sport(hoofd)stad te worden. Om een Europese Sportstad te worden moet een stad tussen de 25.000 en 499.999 inwoners tellen. Vanaf 500.000 inwoners kan een stad meedingen naar de titel van Europese Sporthoofdstad.

“In mei dienden we ons dossier in bij ACES Europe, de organisatie die de titels uitreikt, waarin we Leuven als sportstad presenteerden”, zegt schepen van sport Johan Geleyns.  “Twee weken geleden hebben we onze kandidatuur digitaal verdedigd tegenover de jury. Het werd toen al meteen duidelijk dat we een grote kans hadden om de titel binnen te halen, want de jury was bijzonder lovend over hoe Leuven het sportbeleid aanpakt.”

“Leuven is ook op sportief vlak een vooruitstrevende stad”, vult burgemeester Mohamed Ridouani aan. “We combineren een groot klassiek sportaanbod, waar we meer zwembaden en sporthallen per inwoner hebben dan eender welke andere Belgische stad, met een sterke focus op sportieve innovatie en samenwerking. Onze band met de KU Leuven speelt hier zeker een belangrijke rol.“

Toch was het nog even spannend afwachten tot het verlossende nieuws er uiteindelijk kwam. “We zijn bijzonder blij en fier dat we de titel toegewezen kregen. We investeren al jaren fors in sport en die inspanningen worden nu beloond”, aldus Johan Geleyns. “Ook de komende jaren investeren we nog 57 miljoen euro in sportinfrastructuur. 54% van de Leuvenaars sport minstens één keer per week. Dat is het hoogste cijfer van Vlaanderen. Van hen is maar liefst 82% tevreden over de sportaccommodaties. Hiermee staan we op de tweede plaats. We hopen dat we dankzij deze inspanningen nog meer Leuvenaars aan het sporten en bewegen krijgen.”

Burgemeester Ridouani en schepen Geleyns kijken al vooruit naar het komende jaar: “We zijn al verschillende maanden bezig om van 2021 een geweldig sportief jaar te maken. We hopen van harte dat het coronavirus dan ingedijkt is en we met verschillende sportieve activiteiten iedereen kunnen betrekken in dit verhaal. De absolute apotheose moet in september 2021 volgen, wanneer WK wielrennen in Leuven neerstrijkt.”

Europese Sportstad van het jaar
“Ik wil beklemtonen dat we Europese sportstad zijn geworden, omdat we ernaar streven om écht iedereen mee te krijgen in het Leuvense sportverhaal. Jong en oud, gezond en ziek, zevende generatie Leuvenaar en nieuwe inwijkeling. Het verhaal van Leuven, Europese sportstad, is laagdrempelig en inclusief”, zegt schepen Johan Geleyns. “Dit is niet het einde, maar het begin van iets moois. Voor het eerst zal uit alle Europese Sportsteden van 2021 één ‘sportstad van het jaar’ gekozen worden. Ambitieus als we zijn, richten we ook daar onze pijlen op. Onze honger is dus nog niet gestild. We zullen er een lap op geven!!”, besluit schepen Johan Geleyns.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be