Leuven krijgt twee regenboogzebrapaden in de Diestsestraat

Vanaf deze week liggen er twee regenboogzebrapaden in Leuven aan de oversteekplaatsen in de Diestsestraat en dat is net op tijd voor Coming-Outday op 11 oktober. Het zebrapad symboliseert gelijkwaardigheid voor iedereen ongeacht seksuele geaardheid of genderidentiteit en benadrukt dat Leuven een open stad is die iedereen welkom heet .

Het regenboogzebrapad is een symbool voor alle mogelijke vormen van seksuele geaardheid en genderidentiteit. In binnen- en buitenland kom je op verschillende plaatsen al regenboogzebrapaden tegen. Leuven kon niet achterblijven en kiest meteen voor twee zebrapaden: op het kruispunt van de Diestsestraat met de Vital Decosterstraat enerzijds en met de Louis Melsensstraat anderzijds. “We hebben deze locatie heel bewust gekozen, namelijk in het hart van onze stad. Op weinig plaatsen komt er dagelijks zoveel volk voorbij als hier”, reageert schepen Corneillie enthousiast. En natuurlijk moet het verkeer er nog steeds voorrang geven aan overstekende voetgangers.

Steun en erkenning
Schepen Lies Corneillie: “Met deze twee regenboogzebrapaden zetten we letterlijk in de verf waar we als stad voor staan. We zijn een open stad waar iedereen welkom is, waar iedereen tot zijn recht kan komen, waar het niet uitmaakt wie je graag ziet. Liefde is liefde, ook al is dat nog niet altijd voor iedereen een evidentie. Dit regenboogzebrapad is dus een krachtig signaal voor alle Leuvenaars en bezoekers, en in het bijzonder voor de LGBT+-gemeenschap die hierin ook steun en erkenning mag vinden.

Leuven, maak het mee
Het idee voor het regenboogzebrapad werd ingediend door inwoners van de stad Leuven via “Leuven, maak het mee”, het ideeënplatform dat in kader van het beleidsvormingsproces gelanceerd werd. Het idee kwam eerder al aan bod tijdens de L-Day, een trefdag voor lesbische en biseksuele vrouwen die in 2018 plaatsvond, waarna een petitie werd afgegeven aan de stad.  Een werkgroep van UniQue, het Vlaams-Brabantse regenbooghuis, ondersteunde het idee en werkte het verder uit. 

Zichtbaarheid
“We zijn de stad erg dankbaar dat ze met deze twee regenboogzebrapaden meer zichtbaarheid aan holebi’s en transgender personen geeft” zegt Dimitri Cools, de voorzitter van UniQue. “Het zichtbaar maken van de LGBT+-gemeenschap in de bredere samenleving, leidt immers tot een grotere vorm van vertrouwdheid en acceptatie. Hoewel België de voorbije jaren heel wat vooruitgang geboekt heeft op dit vlak, hebben we nog heel wat werk voor de boeg. Dat ondervonden we nog de afgelopen zomermaanden toen het bestaan van een online chatgroep aan het licht kwam, waarin opgeroepen werd tot fysieke agressie tegen holebi’s en transgenders. Met deze regenboogzebrapaden bekent de stad Leuven letterlijk en figuurlijk kleur ten voordele van LGBT+-personen.”

Regenboogvlag
Om haar beleid kracht bij te zetten, laat de stad ook twee keer per jaar de regenboogvlag wapperen aan het stadskantoor: op 17 mei (de internationale dag tegen holebifoob en transfoob geweld) en tijdens het Holebifilmfestival, dat in november plaatsvindt. Daarnaast ondersteunt de stad ook de werking van UniQue, het Vlaams-Brabantse regenbooghuis en het Holebifilmfestival.

Rainbow Cities Network
Ook internationaal zet Leuven zich op de kaart, via het Rainbow Cities Network. De stad schreef ook samen met UniQue een brief gericht aan zusterstad Krakau, om hen een hart onder de riem te steken. Krakau verzet zich tegen de zogenaamde ‘holebivrije zones’ in de rest van Polen. Dat gebaar werd sterk gewaardeerd door het stadsbestuur en de LGBT+-gemeenschap van Krakau.  

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]