Leuven lanceerde eerste stadskinderboek op Boekstart-dag

Op zaterdag 18 mei vierde Leuven de allereerste Boekstart-dag, een spetterend boekenfeest voor baby’s en peuters in de Bib Leuven. Op het programma stonden theatervoorstellingen, vertellingen en muzikale workshops. Er was een baby-café, en in gezellige voorleestipi’s ontdekten bezoekers het baby- en peuteraanbod van de Bib. Hoogtepunt van het feest was de voorstelling van het eerste Leuvense stadskinderboek ‘Knuffel gezocht – Een speurtocht door Leuven’.

Leuven is sinds september 2018 Boekstart-gemeente en engageert zich dus om kinderen van jongs af aan warm te maken voor mooie boeken. Dat gebeurt onder andere door aan alle Leuvense baby’s en peuters gratis kwaliteitsvolle boekenpakketten te schenken.

Baby- en peuterpakketten
Sinds de start van het project gingen al meer dan 1.080 baby- en peuterpakketten de deur uit. De verdeling van de babypakketten voor kindjes vanaf 6 maanden verloopt via de Leuvense consultatiebureaus van Kind en Gezin, waar bijna alle jonge gezinnen komen. Voor de verspreiding van de peuterpakketten zorgen de verschillende bibliotheekfilialen, zodat ouders met jonge kinderen van bij het begin vertrouwd raken met ‘hun’ bib. Vanaf eind mei zit ook het boek ‘Knuffel gezocht – Een speurtocht door Leuven’ in de peuterpakketten.

Vip in de Bib
Tijdens de allereerste Boekstart-dag kregen alle baby’s en peuters van 0 tot 2,5 jaar een heuse vipbehandeling in de Bib Leuven Tweebronnen. Hoogtepunt van het feest was de voorstelling van het eerste Leuvense stadskinderboek ‘Knuffel gezocht – Een speurtocht door Leuven’. Het zoekboek voert de (voor)lezer langs de mooiste plekjes van de stad. Op elke bladzijde valt weer iets nieuws te ontdekken. Wie goed zoekt, vindt in elke prent Knuffel terug. Op die manier werkt ‘Knuffel gezocht’ gezellige voorleesmomentjes in de hand.

Korneel krijgt het eerste exemplaar
‘Knuffel Gezocht’ werd onthuld in het bijzijn van schepen Bieke Verlinden en schepen Denise Vandevoort. Leuvens eerste Boekstart-baby Korneel nam het allereerste exemplaar in ontvangst. “We willen kersverse ouders in Leuven stimuleren om al op jonge leeftijd aan hun kinderen voor te lezen. Wat ik zo leuk vind, is dat er in het zoekboek veel ruimte is voor fantasie”, zegt Bieke Verlinden, schepen van zorg en welzijn. “Je kan de tekst volgen, maar ook zelf verhalen verzinnen over de verschillende personages uit het zoekboek. Het is ook onze bedoeling om ouders te inspireren om samen met hun kinderen op verkenning te gaan naar de plekjes uit het boek, en zo samen Leuven beter te leren kennen.”

 “Als je een boek opent, stap je een nieuwe wereld in. Bij mij thuis werd er door iedereen veel gelezen en dan krijg je al snel ook de leesmicrobe. Als jongste van het gezin vond ik het vooral fijn als mijn grootvader of mijn zus voorlas of verhalen vertelde uit boeken met mooie prenten. Ook op school werd er veel voorgelezen, uit kabouterboeken zoals ‘Wipneus en Pim’. Het fijne aan lezen en voorgelezen worden, is dat je er zelf beelden bij kan verzinnen. En nu hebben we dan een eigen schitterend stadskinderboek. Ik wens alle lezers fantastisch veel (voor)leesplezier met Knuffel”, zegt schepen  van cultuur Denise Vandevoort.

Zoeken naar de knuffel in de Bib
Illustrator Jelle Van den Heede en schrijfster Kim Crabeels brachten tekst en beeld als kamishibai-vertelling tot leven. En tot slot konden alle aanwezige kindjes in de Bib ook echt naar de knuffel uit het boek op zoek. Speciaal voor de gelegenheid naaiden vrijwilligers van o.a. Femma 22 knuffels in elkaar. Wie een knuffeltje vond, kon dat inruilen tegen mooie postkaartjes met afbeeldingen uit het boek. Enkelen wonnen zelfs een duoticket voor een PIEP-voorstelling naar keuze.

Contacteer ons
Denise Vandevoort schepen van cultuur, evenementen, toerisme, deeltijds kunstonderwijs en senioren, stad Leuven
Bieke Verlinden schepen van zorg en welzijn, wijkwerking en begraafplaatsen, stad Leuven
Kim Crabeels projectdeskundige PIEP Cultuurprikkels voor de allerkleinsten, stad Leuven
Sofie Missorten diensthoofd onthaal bibliotheek Tweebronnen, stad Leuven
Murielle Mattelaer beleidsadviseur opvang en opvoeding, stad Leuven
Denise Vandevoort schepen van cultuur, evenementen, toerisme, deeltijds kunstonderwijs en senioren, stad Leuven
Bieke Verlinden schepen van zorg en welzijn, wijkwerking en begraafplaatsen, stad Leuven
Kim Crabeels projectdeskundige PIEP Cultuurprikkels voor de allerkleinsten, stad Leuven
Sofie Missorten diensthoofd onthaal bibliotheek Tweebronnen, stad Leuven
Murielle Mattelaer beleidsadviseur opvang en opvoeding, stad Leuven
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven