Leuven lanceert inclusieve pilootprojecten voor een gezonde maaltijd op school

Verse groentesoep, een mobiele ontbijtbar of fruitige tussendoortjes van korte ketenplatform Kort’om: het zijn enkele voorbeelden van hoe Leuvense basisscholen elke leerling gezonde en duurzame voeding aanbieden. Acht weken lang krijgen leerlingen uit zes basisscholen minstens twee keer per week een gezonde maaltijd of tussendoortje aangeboden op school. Partner van de stad in dit project is Rikolto. Zij zullen na de proefperiode bekijken hoe de stad gezonde maaltijden in zoveel mogelijk Leuvense scholen kan blijven aanbieden.

“We werken al verschillende jaren samen met Rikolto rond gezonde en duurzame voeding in de Leuvense scholen”, vertelt schepen van onderwijs Lalynn Wadera. “Goed eten op school draagt bij aan betere schoolprestaties, minder schooluitval en een gezondere leefstijl. Heel recent nog toonde onderzoek aan dat 25% van de kinderen met een slecht gevulde of een lege brooddoos naar school komt. De stad wil een toegankelijk aanbod aan gezonde en duurzame voeding voor elk Leuvens kind. Scholen zijn daarin een belangrijke partner, want kinderen eten elke weekdag op school. Daarom zoeken we met hen hoe we geregeld een gezonde en duurzame maaltijd kunnen aanbieden en dat betaalbaar kunnen houden, ook voor de meest kwetsbaren.”

School2030
Die ambitie past perfect binnen het kader van ‘School 2030’, waarin stad Leuven samen met Leuven 2030, Rikolto en andere partners, scholen inspireert en ondersteunt om duurzaam school te maken. In de herfst lanceerden Rikolto en School 2030 een projectoproep ‘GoodFood@School’. Leuvense kleuter- en basisscholen konden een projectvoorstel indienen rond gezonde en duurzame (vegetarische) voeding voor elke leerling. “Door de voorstellen van de scholen zelf te laten komen, krijgen we projecten die perfect passen binnen de werking van elke school en die inspelen op de specifieke noden van hun leerlingen. We lieten de scholen ook zelf kiezen met welke partners ze willen samenwerken”, vertelt schepen Wadera.

Zes unieke pilootprojecten
De stad selecteerde samen met Rikolto zes scholen die elk een subsidie tot zo’n 4.000 euro krijgen voor hun project. Aangezien de scholen de projecten elk op hun maat uittekenden, zijn ze allemaal verschillend.

Basisschool Pee & Nel biedt in de ochtend een mobiele ontbijtkar aan om de dag goed te starten.
Don Bosco Heverlee, De Zevensprong en De Ark voorzien soep op school. De Ark biedt twee keer per week soep aan, telkens voor een andere leeftijdsgroep. De school werkt hiervoor samen met korte ketenplatform Kort’om Leuven. Bij Don Bosco Heverlee bieden ze al langer soep aan bij de boterhammen. Met GoodFood@School kunnen ze er ook een inclusief en duurzaam verhaal van maken. Zo bekijken ze met de cateraar of ze via de korte keten kunnen samenwerken.

De Zevensprong gaat aan de slag met de eigen kok, die elke vrijdag soep maakt en daarin ook de restjes van de voorbije week verwerkt. Alle kinderen van de school eten gratis mee. Met de projectmiddelen kunnen ze het aanbod nu uitbreiden van één naar twee dagen per week.

Ook de Sint-Jansschool biedt soep aan. De mensen van Fabota – de kinderwerking van buurtwerk ‘t Lampeke - en enkele vrijwilligers maken de soep en brengen ze met een bakfiets naar de school.

Bij de basisschool van Sancta Maria gooien ze het over een andere boeg en zetten ze in op gezonde tussendoortjes. Hiervoor werken ook zij samen met Kort’om Leuven en de Food Hub.

“Dit project brengt letterlijk en figuurlijk energie in de school. De kinderen eten enthousiast van de soep en het fruit. En het is fijn dat we op de hulp van vrijwilligers en straffe partners kunnen rekenen. Samen zorgen we voor goed eten voor alle leerlingen. Want beter eten betekent ook beter leren”, klinkt het bij de scholen.

Lessen voor de toekomst
Rikolto zal de ervaringen van de scholen in deze pilootfase opvolgen, evalueren en een advies formuleren. “In Leuven, maar ook in andere steden zoals Gent en Antwerpen, zoeken we actief naar manieren om alle leerlingen gezonde en duurzame voeding aan te bieden op een laagdrempelige manier,” vertelt Naomi Dries van Rikolto. “We merken dat veel scholen en lokale besturen hier écht werk van willen maken, maar vaak op allerlei uitdagingen botsen: hoe vinden we de juiste partners? Hoe maak je het aanbod betaalbaar? Hoe zet je een efficiënte logistiek op die de scholen zo min mogelijk belast? De antwoorden liggen nog niet kant en klaar voor het oprapen. Dankzij deze pilootprojecten kunnen we verschillende werkwijzen uittesten en conclusies trekken voor de Leuvense context.”

 “We willen uit deze fase lessen trekken voor de toekomst. De pilootscholen gaan ons nu leren wat er mogelijk is en hoe dit praktisch werkbaar blijft voor hen”, besluit schepen Wadera. “Zo zorgen we er samen voor dat alle Leuvense kinderen regelmatig gezond en duurzaam kunnen eten.”

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Neem contact op met

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be